kunstbus
Dit artikel is 30-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eduardo Arroyo

Eduardo Arroyo en el IVAM, febrero 2007Spaans schilder, geboren 26 februari 1937 in Madrid.

Begonnen in een expressionistische trant, vertoont zijn latere werk gestileerde voorwerpen. De inhoudelijkheid van zijn schilderijen die bijvoorbeeld het Franco-regime of het massatoerisme bekritiseren, getuigt van het politieke engagement van Arroyo.

Eduardo Arroyo behoort eigenlijk tot een 'stroming' die uit de Nieuwe Figuratie is voortgevloeid, namelijk de Kritische Figuratie. Hiertoe behoren de kunstwerken waarin politieke en sociale thema's aan de orde komen. Arroyo's onderwerpen waren aanvankelijk het Spanje van na de burgeroorlog, waarmee hij zich wilde verzetten tegen het regime van Franco.

Biografie
Autodidact. Opleiding aan het Lycée Francais in Madrid.

Na enige tijd als journalist gewerkt te hebben, verhuist hij in 1958 naar Parijs.

1961 Eerste solotentoonstelling in galerie Claude Levin, Madrid.

In 1968 vestigde hij zich in Milaan. Omdat een tentoonstelling van zijn schilderijen in Madrid wordt gesloten vanwege de onverhulde politieke boodschappen en het realisme ervan, besluit hij niet naar het dictoriale Spanje van Franco terug te keren.

Vanaf 1970 gebruikt Eduardi Arroyo de werken van Spaanse schilders als Velázquez en Miró, en dat van Magritte (in parodieën), als inspiratiebron voor zijn schilderijen vol verwijzingen.

1975-78 Neemt gangsters uit de Hollywoodfilms van de jaren dertig als model voor zijn serie 'Among the Painters'.

Vanaf 1980 gebruikt Arroyo schuurpapier en andere materialen voor zijn grootschalige collages.

In 1995 neemt hij deel aan de Biënnale van Venetië

Klaus Michael Grüber
De Duitse regisseur Klaus Michael Grüber werd na zijn studies aan de Hogeschool voor Dramatische Kunsten in Stuttgart assistent van Giorgio Strehler in het Milanese Piccolo Teatro. In 1967 maakte hij zijn regiedebuut in het Piccolo Teatro met Brechts Der Prozess der Jeanne d'Arc. Door het succes van deze voorstelling kon hij nadien in Freiburg Carlo Goldoni's Der Impresario aus Smyrna regisseren en in Bremen Majakovski's Das Schwitzbad en Shakespeares The Tempest. Zijn eerste samenwerking met de Spaanse schilder Eduardo Arroyo was in 1968 voor Adamovs Off Limits in het Piccolo Teatro, een samenwerking die tot op vandaag nog voortgaat. In 1971 volgde zijn eerste operaregie: Alban Bergs Wozzeck, in decors van Eduardo Arroyo.
Peter Stein haalde Grüber in 1972 naar de Berliner Schaubühne, waar hij debuteerde met von Horváths Geschichten aus dem Wienerwald. Sindsdien is Grüber vooral in dit toonaangevende theater werkzaam. Samen met visuele kunstenaars als Gilles Aillaud, Eduardo Arroyo en Antonio Recalcati begon hij aan een cyclus legendarische theaterproducties aan de Berlijnse Schaubühne en de Freie Volksbühne: Euripides Bacchanten, Hölderlins Empodokles en diens Winterreise, Brentano's Rudi, Pirandello's Zes Personages op zoek naar een auteur, Goethes Faust, Shakespeares Hamlet en King Lear, Tsjechovs Op de grote weg, Labiche's Affaire de la Rue Lourcine...
Sinds enkele jaren is Grüber ook steeds meer in Parijs actief. Hij debuteerde er reeds in 1975 met Faust-Salpêtrière. Nadien bracht hij er Racine's Bérénice, Broch's Le Récit de la servante Zerline en Büchner's La Mort de Danton. Voor het muziektheater regisseerde Klaus Händel's Giulio Cesare, de dubbelvoorstelling Blauwbaards Burcht/Erwartung (Bartók/Schönberg), Wagners Die Walküre, Tannhäuser en Parsifal, Rossini's La Cenerentola, Janácek's Uit een Dodenhuis, Maderna's Hyperion en Verdi's La Traviata (onder leiding van Antonio Pappano), Otello, Aïda en Elektra (in decors en kostuums van Anselm Kiefer). In de Munt stond hij in voor de regie van het Schönbergproject Erwartung/Verklärte Nacht in 1996 en voor Parsifal in 1998.
Klaus Michael Grüber acteerde tevens in de film Les Amants du Pont-Neuf.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 725.