kunstbus
Dit artikel is 16-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eduardo Chillida

Eduardo Chillida, geboren als Eduardo Chillida Juantegui (San Sebastian, 10 januari 1924 - aldaar, 19 augustus 2002) was een Spaans-Baskische beeldhouwer.

Van 1943 tot 1946 studeerde Chillida architectuur in Madrid. In 1949 verhuisde hij naar Parijs, waar hij een atelier inrichtte. In 1949 werd hij curator van het "Musée National d´Art Moderne Salon de Mai". In 1950 (volgens andere bronnen: 1951) keerde hij naar San Sebastian terug. Van 1959 tot 1977 nam hij aan diverse documenta-tentoonstellingen: documenta II, documenta III, 4. documenta en documenta 6 in Kassel deel. In de tachtiger en negentiger jaren werden er belangrijke retrospectieven georganiseerd in New York City, Bonn, Münster, Berlijn, Frankfurt am Main en San Sebastian.

In zijn vroege werken concentreerde Chillida zich nog op de menselijke vorm (meestal torso's en bustes in steen uitgevoerd). Later werden zijn beelden massiever en abstracter en creëerde hij meer monumentale werken voor de openbare ruimte (vaak in beton of cortenstaal). Chillida behoorde tot de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw.

Zijn werken worden tentoongesteld in belangrijke beeldenparken, zoals:
. Yorkshire Sculpture Park in Engeland
. Museum Chillida-Leku in Spanje
. Museum Insel Hombroich in Duitsland
. Museo de Escultura al Aire Libre (Madrid) in Spanje
. Beeldenpark van de Pinakotheken München in Duitsland
. Museum Schloss Moyland in de gemeente Bedburg-Hau nabij Kleef in Duits


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Eduardo_Chillida

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.