kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edvard MunchDe Noorse kunstschilder en graficus Edvard Munch (1863-1944) werd geboren in Loten op 12 december 1863.

De kunstenaar kreeg zijn opleiding in Oslo.

In 1885 reist hij naar Parijs waar hij beïnvloed wordt door de impressionisten en later de post-impressionisten. Ook Art-nouveau speelde een belangrijke rol in zijn creativiteit. Maar al gauw zou hij zich afzetten tegen de conventies. Bij Léon Bonnat volgde hij een enkele maanden durende cursus figuurschilderen.

Zes jaar later bezocht hij Italië.

In 1892 kreeg hij een belangrijke expositie in Berlijn (Duitsland) bij de Vereinigung Berliner Künstler (Berlijnse Kunstenaarsvereniging).Zijn bekendste werk is 'De Schreeuw', dat hij schilderde in 1893 nadat hij tijdens een wandeling een angstvisioen kreeg.

'Ik liep met twee vrienden langs de weg - toen ging de zon onder - de hemel werd plotseling bloedrood - ik bleef staan, leunde-doodmoe op het hekwerk - boven de blauwzwarte fjord en de stad lagen bloed en tongen van vuur - mijn vrienden liepen door en ik stond nog steeds te trillen van angst - en ik voelde, dat er een grote, oneindige schreeuw door de natuur ging.'

Op de achtergrond van het schilderij is de silhouet van de stad Oslo zichtbaar, terwijl op de voorgrond een figuur de handen voor de mond zet en schreeuwt.

In 1897 toonde hij zijn bekende 'Frieze of Life' tijdens de Salon des Indépendants (Tentoonstelling van Onafhankelijken) in Parijs.

Edvard Munch reisde veel door Duitsland, Frankrijk en Italië. In 1909 keerde hij terug naar Noorwegen en begon te werken aan de muurschilderingen voor de aula van de universiteit van Oslo.

Munch was een labiel man. Zijn ouders, een broer en een zuster stierven toen hij nog vrij jong was en allicht verklaart dat ten dele zijn voorliefde voor macabere onderwerpen zoals 'Het zieke kind', 'Vampier' of 'As'.

Met zijn intense manier om psychologische en emotionele thema's op een symbolische wijze uit te beelden, werd Munch niet enkel de bekendste Noorse schilder, hij zou ook een grote invloed uitoefenen of het Duitse expressionisme.

Edvard Munch overleed in Oslo op 23 januari 1944. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.