kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edward Burne-Jones

Sir Edward Burne-Jones (1833 - 1893)

Burne-Jones is de meest belangrijke schilder van de tweede generatie prerafaelieten, die informeler was georganiseerd dan de eerste en op de verdere esthetische ontwikkeling in Europa overigens nog meer invloed zou hebben. Nadat het eerste broederschap ( Holman Hunt, Rossetti, Millais, Madox Brown ) na een jaar of vier een beetje uit elkaar was gegroeid bliezen Burne-Jones en William Morris de groep, onder leiding van Rossetti, nieuw leven in.

Heel invloedrijk is zijn vriendschap met William Morris geweest. Beiden hadden een passie voor middeleeuwse kunst en hielden van romantische gedichten en fantastische spookverhalen. Vooral Burne-Jones ging gebukt onder levensangst en
melancholie waaruit hij op zowel religieuze als amoureuze manier probeerde te ontsnappen.

Het verschil met bijvoorbeeld Rossetti lag hierin dat Burne-Jones werken onzinnelijk, onlichamelijk zijn: alles geschiedt in trance, in een droom, al geeft hij zijn werk wel bewust of onbewust een erotische ondertoon.

Ze ontmoetten elkaar in Exeter College in Oxford en ze werden vrienden voor het leven. Ze hielden er dezelfde ethische idealen op. Morris en Burne-Jones bewonderden Rossetti vooral erg. Ze besloten samen dus hun kerkelijke opleiding op te geven en kunstenaar te worden. Keats, Chaucer, Coleridge en Ruskin inspireerden hen, maar ze waren bijvoorbeeld ook ge├»nteresseerd in de sprookjes van Grimm en spookverhalen. Ze gaven een tijdschrift uit dat gebaseerd is op The Germ. Het Oxford and Cambridge magazine heet het. De doelstelling van de tweede bond was eigenlijk om hun kunst en die van andere Prerafa├źlieten meer bekendheid te geven en dit tijdschrift was een van de manieren om dat te doen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.