kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Egon Schielezelfportret 1910

Oostenrijkse schilder en tekenaar, geboren in Tulln an der Donau in Neder-Oostenrijk op 12 juni 1890, overleden in Wenen op 31 oktober 1918.

Egon Schiele behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het Oostenrijkse expressionisme (zie ook Sezession).

Egon groeit op in een dienstwoning in het station van zijn geboortestad, waar zijn vader, Adolf Schiele, stationschef was. Als kind tekent hij, geïnspireerd door schetsen van zijn vader, locomotief- en wagonvormen met een verbazingwekkende technische precisie. De wereld van de spoorwegen, als synoniem voor het verlangen naar verre landen en reislust, fascineert Egon.

Vader Schiele overlijdt als Egon vijftien jaar is. Zijn voogd wordt oom Leopold Czihaczek, een typische vertegenwoordiger van de gegoede burgerij. Hij heeft weinig begrip voor het rebellerende kunstenaarstemperament van zijn neef. Toch neemt Egon Schiele in 1906 deel aan het toelatingsexamen van de kunstacademie van Wenen, waar hij onmiddellijk wordt aangenomen.

In 1907 heeft Egon Schiele al een eigen atelier en maakt hij kennis met Gustav Klimt, die het talent van de 17-jarige jongen (h)erkent en hem zonder jaloezie stimuleert.

Twee jaar later besluit Schiele om de kunstacademie te verlaten. Hij richt samen met o.a. Anton Peschka de 'Neukunstgruppe' op. De daaropvolgende jaren kent Egon met de tentoonstellingen van de 'Gruppe' wel wat succes, maar toch wordt zijn financiële nood er niet geringer door.

De stilistische ommekeer in het werk van Egon Schiele vindt plaats in 1910. Hij verlaat de jugendstil en ontwikkelt zijn persoonlijke expressionistische stijl met hoekige, harde contouren en expressieve vormen.

In 1911 waagt de schilder het met zijn minderjarige model Wally samen te gaan wonen in Krumau, de geboortestad van zijn moeder. Dat is te veel voor de bekrompen bevolking en Egon en Wally moeten vluchten.

Schiele vindt een nieuw onderkomen in een dorpje in de buurt van Wenen, waar het in 1912 tot een nieuw schandaal komt.

Eind 1912 richtte Schiele zich meer tot formeel-figuratieve en decoratieve problemen. Later ging hij over op een tectonische opbouw ven het schilderij, die men terugvindt in stadsgezichten.

In 1915 besluit Egon Schiele te trouwen, niet met Wally, maar met de jongere Edith Harms. Op 17 juni 1915 wordt in een evangelisch-lutherse kerk het huwelijk voltrokken. Ondertussen is de oorlog uitgebroken ... .

Hoewel Schiele in dienst moet, blijft hem de dienst aan het front bespaard. Hij doet dienst zonder wapen. In een krijgsgevangenenkamp maakt hij talrijke schetsen van gevangen Russische soldaten.

Op 6 februari 1918 overlijdt Gustav Klimt, Schiele's idool, begunstiger en vaderlijke vriend. Een maand later, zorgt Schiele op de 49e tentoonstelling van de Weense Secession voor de nationale doorbraak. De tentoonstelling wordt een groot succes. Automatisch is de door de dood van Klimt opengevallen leidende positie van de Weense avant-garde op Schiele overgegaan. Steeds meer mensen willen zich door hem laten portretteren. Voor de 28-jarige Schiele lijkt de weg open voor een succesvol leven.

In de herfst van 1918 raakt zijn vrouw Edith besmet met de Spaanse griep. Ze sterft op 28 oktober, zes maanden zwanger. Schiele, ook door de Spaanse griep getroffen, overlijdt in Wenen op 31 oktober 1918.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.