kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Elizabeth Peyton

Bij het werk Elizabeth zijn donkere omlijningen aanwezig. Dat zijn kenmerken van het expressionisme. Het expressionisme heeft ook als kenmerk vervormingen van het 'echte' beeld om emotie te versterken. Vooral in Elizabeths werk draait het wat meer om een soort emotie op te roepen, namelijk die van intimiteit, om een gevoelige sfeer op te roepen bij de kijker. Zij schildert popsterren, leden van het Engels koninklijk huis, vrienden, maar ook historische persoonlijkheden als Napoleon Bonaparte.

Ongeacht de werkelijke persoonlijke relatie tussen kunstenaar en model suggereren al haar portretten een grote intimiteit. Haar vrienden beeldt ze in de zelfde introverte, niet zelden melancholische stemmingen uit als de door haar geportretteerde popsterren of vanwege hun excentrieke optreden bekende protagonisten uit de wereldgeschiedenis. Vaak krijgt de geportretteerde de aura van een cultuur.

In regel beperkt Elizabeth Peyton zich tot kleine formaten. Doordat ze haar schilderijen meestal alleen de voornaam van de geportretteerde als titel geeft onderstreept ze het private karakter ervan. De duidelijk zichtbare penseel voering en de verlopende, transparante kleurvlakken suggereren een intuïtieve manier van schilderen en versterken de indruk van directheid en emotionaliteit.

Bron: Website Loura_de_Waal

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.