kunstbus
Dit artikel is 14-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emil Schumacher

Emil Schumacher, Duits schilder geboren Hagen, Westfalen, 29 augustus 1912, gestorven San José, Ibiza 4 oktober 1999.

Schumacher krijgt internationale naam en faam rond het midden van de vijftiger jaren als een van de belangrijkste kunstenaars van de informele kunst. Hij ontvangt talrijke nationale en internationale prijzen, waaronder de Guggenheim Award in 1958. Doordat hij verschillende materialen zoals lood, asfalt sisalvezel en papier opneemt in zijn werken, alsook door het bewerken van de oppervlakte van zijn schilderijen met hamerslagen maakt hij werken die het midden houden tussen reliëfs en schilderijen.

Biografie
In 1926 bezoekt hij de Oberrealschule in Hagen en in 1932 op zijn veertiende jaar maakt hij samen met een vriend een fietstocht van vier weken naar Parijs.
Van 1932-1935 studeert Schumacher op advies van zijn ouders grafische kunsten aan de Kunstnijverheidsschool in Dortmund. Tijdens zijn studietijd maakt hij meerdere fietsreizen naar het buitenland.

Van 1935-39 werkt hij als vrij schilder en neemt aan geen enkele tentoonstelling deel. Van 1939-45 werkt Schumacher tijdens zijn militaire diensttijd als technisch tekenaar in een wapenfabriek in Hagen.

In 1941 trouwt hij met met Ursula Klapprott en hun zoon Ulrich wordt geboren.

Vanaf 1945, na de oorlog, is hij weer werkzaam als vrij schilder. Schumacher schildert kubistische landschappen onder invloed van de schilderijen van Rohlfs.

In 1947 richt Schumacher samen met Gustav Deppe, Thomas Grochowiak, Ernst Hermanns, Heinrich Siepmann en Hans Werdehausen de kunst- en expositie vereniging 'junger westen' op.

In 1951 verhuist Schumacher naar Parijs, waar hij Wols ontmoet. Hij ontwikkelt een geheel nieuwe graffiti-achtige beeldtaal verwant aan de art informel. Hij richt zich op de expressieve kracht van alleen verf. het dominerende thema van zijn werk is de autonome waarde van de verfmaterie en de psychische invloed ervan. Hij geeft zijn kleuren diepte door ze tot bijna reliëfdikte op te brengen.

In 1955 ontvangt hij de kunstprijs van de stad Iserlohn en neemt sindsdien deel aan belangrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Van 1958-60 doceert Schumacher aan de Hogeschool voor beeldende kunsten in Hamburg. In 1959 neemt hij deel aan Documenta 2, in 1964 neemt hij deel aan Documenta 3 met drie grootformaat schilderijen en in 1977 neemt hij deel aan Documenta 6 in Kassel. In 1961 neemt hij deel aan de Biënnale van Venetië.

Van 1966-77 heeft Schumacher een leerstoel aan de kunstacademie van Karlsruhe en in 1967-68 een gastprofessoraat aan de Minneapolis School of Art. Sinds 1968 is hij lid van de Akademie der Künste in Berlijn. Hij maakt verscheidene reizen door de V.S..

Vanaf 1971 brengt Schumacher zijn zomers op Ibiza door. Wanneer hij in 1983 een reis door Marokko maakt schildert hij zijn serie Maroc.
In 1985 is hij eregast van de Duitse Academie in de Villa Massimo in Rome. In 1987 ontvangt hij de Jörg Ratgebprijs en op 29 augustus 1988 wordt hij ereburger van de stad Hagen.

In 1991 heeft hij een gastprofessoraat aan de Concorso Superiore Internazionale del Disegno van de Fondazione Antonio Ratti te Como. In 1992 wordt hem een eredoctoraat, Dr. phil.h.c., toegekend door de universiteit van Dortmund.

In 1996 ontwikkelt Schumacher een 20 meter lange en 3 meter hoge mozaïek wand voor het metrostation Colosseo in Rome. In 1998 krijgt hij de opdracht voor een wandschildering in het gebouw van de Rijksdag in Berlijn, welke hij in 1999 uitvoert. In '99 wordt hij lid van de Saksische Kunstacademie in Dresden.

Emil Schumacher sterft in San José op 4 oktober 1999, een jaar na zijn grote retrospectieve tentoonstelling in München. In zijn geboortestad Hagen wordt een museum te zijner ere gebouwd direct naast het Karl Ernst Osthaus Museum. In juli 2006 zijn de bouwwerkzaamheden voor de nieuwbouw van het Emil Schuhmacher Museum begonnen evenals voor de verbouw van het Osthaus Museum, welke beide naar verwacht in 2009 geopend zullen worden.
Het ontwerp voor het Emil Schuhmacher Museum is van Lindemann Architekten in Mannheim en is door een jury geselecteerd uit 334 ingediende plannen uit heel Europa.

websites:
.www.emil-schumacher-stiftung.de
.www.keom.de
.www.ruhr2010.de
.lindemannarchitekten.design.officelive.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.