kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emmanuelle Mafille

Emmanuelle Mafille (1969, Parijs)Emmanuelle Mafille woont en werkt in Parijs.

Mafille maakt tekeningen van eigentijdse jongeren. Haar vaak felgekleurde lijntekeningen hebben overeenkomsten met hedendaagse modefotografie; wat niet vreemd is gezien haar modeopleiding.

In 1993 richtte Emmanuelle Mafille Pépé op, een onregelmatig verschijnend tijdschrift dat gezien kan worden als een parodie op de glossy Parijse modebladen. Pépé wordt in eigen beheer gedrukt en bevat onder andere foto's van worsten en pin-ups, recepten van oneetbare gerechten en een ironische horoscoop. De inhoud van het tijdschrift evolueerde en werd in de loop van de tijd minder triviaal en op den duur zelfs enigszins mysterieus. In het blad verschijnen tekeningen en portretten van wezenloze, androgyne jonge mensen, tekeningen die Mafille later ook op groter formaat ging maken.

Met haar werk kiest Mafille duidelijk positie ten opzichte van de consumptiemaatschappij en het effect hiervan op het individu. De lege en expressieloze gelaatsuitdrukkingen in combinatie met de wellustige poses tonen overeenkomsten met de minimalistische iconografie van veel eigentijdse beelden uit bijvoorbeeld de reclame. De bijna spookachtige leegheid en juist het ogenschijnlijke gebrek aan betekenis zijn in dit werk de fascinerende elementen die de gevoelige beschouwer niet loslaten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.