kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Engelse kunst

Engelse kunst viel in de tijd van de Angelsaksische koninkrijken (5e-11e eeuw). Uit deze tijd zijn verluchte handschriften, edelsmeedwerk en gebeeldhouwde kruisen bewaard gebleven en dateert de Oud-Engelse literatuur.

Tegen het einde van de 12e eeuw kwam de gotiek uit Frankrijk over.

Na de Middeleeuwen kwamen beeldende kunst, literatuur en muziek tot grote bloei tijdens de regeringsperiode van Elizabeth I met als onbetwist hoogtepunt de toneelstukken en sonnetten van William Shakespeare.

Belangrijke kunstenaars uit de 17e eeuw waren de architect Christopher Wren, naar wiens ontwerp de St. Paul's kathedraal in Londen is gebouwd, de dichter John Milton en de componist Henry Purcell.

Georgian Age
De regeringsperiode van vier opeenvolgende Engelse koningen die George heetten en die een bloeitijd vormde van de beeldende kunst in Groot-Brittanniƫ. Gedurende deze periode, die duurde van 1714 tot 1830, was, evenals elders in Europa, het neoclassicisme - vanaf ca 1730 - de belangrijkste stijl. Tot de bekendste schilders behoorden William Hogarth, Thomas Gainsborough, Joshua Reynolds, John Constable en William Turner.

Zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de Engelse schilderkunst was Joshua Reynolds (1723-1792), maker van talloze portretten. Na de oprichting in 1768 van de Royal Academy of Arts (Londen), het officiƫle opleidingsinstituut voor kunstenaars, werd hij hiervan de eerste directeur.

Typisch Engels zijn de vele aquarellen die vooral van landschappen gemaakt zijn, o.a. door Alexander Cozens (1717-1786), zijn zoon John Robert Cozens (1752-1797) en Thomas Girtin (1775-1802).

Victoriaanse tijdperk
De beeldende kunst van het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) werd vooral gekenmerkt door de toepassing van neostijlen. Vernieuwing bracht o.a. William Morris, die invloed uitoefende op de Arts and Crafts Movement.

moderne en hedendaagse kunst
De 20e eeuw bracht grote namen voort als Henry Moore, Barbara Hepworth en David Hockney, maar ook baanbrekende stromingen als popart. De conceptual art wordt vertegenwoordigd door Gilbert en George. In de jaren negentig kwam Londen opnieuw in de belangstelling met Brit Art en kunstenaars als Damien Hirst.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.