kunstbus
Dit artikel is 05-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Englebert van AnderlechtLe grand noir, 1960, 160x122,5cm, olieverf op doek

Belgische kunstenaar geboren 24 maart 1918 te Schaarbeek, Brussel - overleden 7 maart 1961 in Brussel.

Exponent van de lyrische abstractie van gestuele aard, nadat hij eerst Georges Braque en Paul C├ęzanne had navolgd. Zijn schilderingen geven uitdrukking aan een ingehouden dramatiek en een sterk innerlijk gevoelen.

Biografie
Englebert groeide op in een groot gezin en moest reeds op 14-jarige leeftijd aan het werk. Later bezocht hij de academie.

Hij volgde van 1935-42 les aan de Academie van Sint-Joost-ten-Node in Brussel waar hij kennismaakte met de oudere leerlingen Gaston Bertrand Louis van Lint en Emile Mahy. Zij allen werden onder leiding van hun leraar Jacques Maes beinvloed door de realistische en gevoelige visie die Paul Haesaerts toen 'animistisch' noemde.

Van Anderlecht was te jong om deel te nemen aan het avontuur van La Jeune Peinture Belge dat direct na de oorlog door zijn metgezellen werd aangevat. Hij bleef zijn eigen weg zoeken via het werk van bewonderde voorgangers met name Cezanne Matisse en de Brabantse fauvisten. Die evolutie nam enige tijd in beslag niet alleen wegens zijn veeleisende professionele leven als bediende bij de Regie des Telegraphes et Telephones maar ook omdat hij in zijn plastische onderzoekingen zeer streng was voor zichzelf - hij vernietigde verscheidene van zijn picturale experimenten.

Door zijn honger naar kennis, de reizen die hij kon maken de vriendschap met mensen uit de kunstwereld en de literatuur (Philippe d'Arschot Jean Dypreau) en de contacten met kunstenaars zoals Serge Vandercam Bram Bogart Jef Verheyen Vic Gentils verbreedde zijn horizon zich zodat Van Anderlecht uiteindelijk de sterke impulsen die in hem opborrelden de vrije loop kon laten. Van toen af stortte hij zich in een gestuele schilderkunst. Aanvankelijk bleef hij nog gebonden aan representatieve schema's maar in navolging van zijn vriend Vandercam liet hij die spoedig achterwege om grote informele doeken te gaan schilderen op een almaar instinctievere manier en met brede gebaren.

In de jaren vijftig kwam zijn kunstenaarsschap tot volle wasdom. Van Anderlecht schilderde grote temperamentvolle doeken in een abstract expressionistische stijl. Met onstuimige streken bracht hij een explosieve kleurenpracht aan. In latere werken kwam deze woestheid ook tot uitdrukking door het feit, dat het schilderdoek niet werd gespaard.

Zijn prille kinderjaren waren getekend door de nasleep van de Eerste Wereldoorlog en zijn jeugd door de angsten van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikking van Hiroshima een drama dat hem bijzonder sterk aangreep: het is dus niet verwonderlijk dat zijn schilderkunst een uiting van strijd onrust en opstand werd gevoelens welke hem verbonden met kunstenaars en dichters die lekkende verf en schreeuwende woorden aan de woelige kracht van zijn eigen realisaties toevoegden.

In 1958, kort voor zijn dood, sloot hij zich aan bij de groep Hessenhuis in Antwerpen en was aldus betrokken bij de oprichting van de Nieuwe Vlaamse School.

Hij werd door Zwitserse en Nederlandse galeries uitgenodigd. Zo kreeg hij eindelijk de plaats die hem toekomt in het kader van de informele kunst naast een Pollock en een Georges Mathieu.

Englebert van Anderlecht overleed in 1961 op slechts 43-jarige leeftijd in Brussel. Hoewel hij al vroeg overleed, liet hij toch een omvangrijk oeuvre na.

Websites: www.smak.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.