kunstbus
Dit artikel is 30-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Enrico BajItaliaanse surrealistisch schilder, collagist en illustrator, geboren 31 oktober 1924 te Milaan - overleden 17 juni 2003 in Vergiate.

In het werk van Enrico Baj zijn zowel humor als agressiviteit aanwezig. Zijn naïef aandoende figuren vertonen een zekere verwantschap met het vroege werk van Pablo Picasso en Dubuffet.

De Italiaanse kunstenaar Enrico Baj stond aan de wieg van de Nuclear Art beweging en nog enkele andere manieren van verzet tegen inperking van de kunstenaarsvrijheid. Hij koos steeds voor nieuwe technieken en beelden en schreef een groot aantal artikelen en boeken, zoals een Automitobiografia (1992).

Jean Petit schreef over hem: 'Baj is een schilder van de vrijheid' en: 'Gebroken spiegels, stoffen, passementen en wijzerplaten veranderen onder zijn handen in generaals, aartsbisschoppen en vrouwen van de wereld. Hij is een genadeloze toeschouwer, die ons de vele gezichten van de realiteit toont'.

Met een onvergelijkelijke vindingrijkheid, geestigheid en plastisch vermogen haalt Baj (o1925) al onze opgezette zekerheden door elkaar. Men moet oppassen met hem, zegt Queneau, want men weet nooit waar hij u precies in het ootje neemt. Men weet nooit precies waar men mag beginnen en waar men moet ophouden te lachen. Zijn personages laat hij meubelen worden en zijn meubelen personages. Alles is altijd in een staat van metamorfose. Een chromo van enkele lires met een Zwitsers landschap, Made in Italy, bevolkt hij met interplanetaire wezens, en daarmee suggereert hij de breuk in ons wereldbeeld. De meest triviale pin-up vereert hij met gonzende historische namen; hij laat ze aanranden - ze ondergaan het met afkeer en wellust tegelijk - door een eveneens met een historische naam versierde marsbewoner. En dat alles gebeurt met een wonderbaar eclectisme (waarin Baj's persoonlijkheid onmiddellijk te herkennen is) dat zich ook in de keuze en de behandeling van het meest heterogene materiaal verraadt. Tot op zekere hoogte is zijn werk een grandioze persiflage op de popart zelf en daardoor op en top pop. - (Biografie
Na de Accademia di Brera in Milaan verdere vorming in Parijs.

Richtte in 1951 met Sergio Dangelo de Movimento Nucleare op.

In 1953 met Asger Jorn oprichter van een 'imaginistisch' Bauhaus.

Sinds 1955 uitgever van het tijdschrift Il Gesto.

Van 1959-66 in contact met de surrealisten, met wie hij ook samen exposeerde.

Aan het einde van de vijftiger jaren maakte Baj indruk met zijn sculpturen, waarvoor de kunstenaar verschillende materialen als tapijt, hout en metaal verwerkte.

In stilistisch opzicht houden zijn schilderijen het midden tussen originaliteit en conventie, bijv. TRILLALITRILLALA, uit 1955 en VER VAN HET OOG, MAAR NA AAN HET HART, uit 1961. In zijn beroemde werk "Guernica helemaal van stof" uit 1969 gebruikte hij de assemblage-techniek.

Websites:
. Mon alias, Mona Lisa (John Yau en Enrico Baj) www.kb.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.