kunstbus
Dit artikel is 18-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Enrico Prampolini

Italiaans schilder en decorontwerper, geboren Modena 20 april 1894, gestorven Rome 17 juni 1956

In 1912 studeerde Prampolini korte tijd aan de Accademia di Belle Arti te Rome. In datzelfde jaar neemt hij deel aan de studio van Giacomo Balla, waardoor hij in aanraking komt met het futurisme.Vicolo del mare a Positano

In 1913 schrijft Prampolini zijn manifest Wij willen de kunstacademies bombarderen en Atmosfera Struttura, waarop hij weggestuurd wordt van de Academie.

In 1914 neemt Prampolini deel aan twee futuristische tentoonstellingen in Rome, in april en in mei 1914 exposeert hij met andere futuristen in de Galleria Sprovieri in Rome en korte tijd later in Praag.

Prampolini was zeer geïnterresseerd in het gebruik van combinaties van verschillende materialen en in theoretische speculaties. In 1915 schreef hij de manifesten Scenografia e coreografia futurista, waarmee zijn carrière als decorontwerper en designer van kostuums begint en Scultura dei colori e totale en Architettura futurista.

In 1916 ontmoet Prampolini dadaïst Tristan Tzara, wat leidt tot artikelen voor het tijdschrift Dada, dat in Zürich verschijnt en tot deelname aan een Dada-tentoonstelling in Zürich.
Daarnaast leidt hij samen met de Futurist Luciano Folgore het tijdschrift Avantscoperta. Voor de cineast Giulio Bragaglia verzorgt hij de decors voor de films Perfido incanto en Thais. Ook voor Marinetti's toneelstuk Antineutralità stuurt hij het decor bij.In 1917 richt hij samen met de schrijver Bino Sanminiatelli het tijdschrift Noi op. Zijn in 1918 samen met Mario Recchi gestichte Casa d'Arte Italiana in Rome, leidt tot talrijke internationale contacten: zoals zijn lidmaatschap van de Berliner Novembergruppe, zijn contacten met Theo van Doesburg en de medewerking aan de krant van de Stijl, zijn kennismakingen met Gropius, Mondriaan, Klee, Kandinsky, Hans Arp en Archipenko, en na de oorlog met de kunstenaars van Galerie Neumann en Der Sturm.

In 1922 sluit hij zich aan bij Section d'Or en onderhoudt hij contacten met het Bauhaus en De Stijl.

In 1923 publiceert Enrico Prampolini zijn Manifesto dell'arte meccanica futurista (manifest Mechanische Kunst) en in 1924 volgt een manifest over L'atmosfera scenica futurista, beide manifesten houden zich bezig met het futuristische Schouwspel en diens presentatie.

In 1924 neemt hij deel aan het Futuristisch Congres in Milaan.Futuristisch Paviljoen van Enrico Prampolini (1928)

Vanaf 1925 verblijft Prampolini meerdere jaren in Parijs, waar hij Mondriaan en Vantongerloo ontmoet evenals andere kunstenaars waaronder Braque en Picasso. Samen met Mario Ricotti sticht hij het Théâtre de la Pantomime Futuriste. Hij houdt zich bezig met decorontwerpen.

In 1931 wordt hij lid van Abstraction-Création, waarvan de oprichters Auguste Herbin, Jean Hélion en Georges Vantongerloo zijn.

In 1934 publiceert Prampolini samen met Fillia het tijdschrift Stile futurista.

In 1937 keert hij terug naar Italië en wijdt zich aan de Aeropittura (letterlijk: luchtschilderen, Beweging in de Italiaanse kunst, een ontwikkeling van het futurisme, waarin kunstenaars proberen de sensatie van het viegen uit te drukken. Marinetti publiceerde in 1929 een manifest van Aeropittura).

In 1941 verhuist Prampolini definitief naar Rome. Na de oorlog houdt hij zich bezig met informele schilderkunst.portret van Martinetti, ca. 1933-34

Op 17 juni 1956 sterft Prampolini te Rome. Een Postume overzichtstentoonstelling vindt plaats in 1961 in de Galleria Nazionale d'Arte Moderna te Rome.

Prampolini was een veelzijdige kunstenaar die zich ook bezig hield met het ontwerpen van decors en kostuums voor het theater en de film. Samen met Fortunato Depero en Giacomo Balla ontwikkelde hij vormen van theater die wel experimenteel maar veel minder provocerend waren dan de optredens van Marinetti.

Behalve futuristisch en kubistisch, vertoonde Prampolini's stijl ook elementen van het purisme en de geometrische abstractie.

websites: de.wikipedia.org, www.kubisme.info, www.digischool.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 324.