kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Enzo Cucchi

Italiaanse transavanguardia schilder beeldhouwer en tekenaar, geboren 14.11.1950, Morro d'Alba, Ancona, Italië. Cucchi woont en werkt in Ancona en Rome.

In 1965 verlaat Cucchi de school en werkt bij een restaurateur in Firenze. In 1966-68 werkt hij als landmeter/opzichter voordat hij freelance kunstenaar wordt.

1977 Eerste solotentoonstelling in Milaan.
1979 Samen met Chia, Clemente, Paladino en anderen richt hij de groep Transavanguardia op.
Neemt deel aan Documenta 7 en 8 in 1982 en 1987.
1984 Ontwerpt een beeldhouwwerk voor het Bruglinger park in Basel, gevolgd door een reeks werken voor openbare ruimten.
1986 Overzichtstentoonstelling in Center George Pompidou, Parijs, en solotentoonstelling in het Guggenheimmuseum, New York. In 1987 gaf hij niet minder van vier grote exposities in Duitse musea.

Talloze decor- en kostuumontwerpen voor het theater waaronder die voor opera's van Gioacchino Rossini en drama's van Heinrich von Kleist.

Een deel van zijn werk is gekenmerkt door raadselachtige gezichten zonder lichaam of lichamen zonder gezichten. Zijn werk lijkt sterk op kunstinterne gezichtspunten gericht te zijn, wat zijn marktwaarde echter niet verminderde. Zijn schilderijen zijn mysterieus, doen in hun duisterheid vaak aan Kiefers werk denken en maken een apocalyptische indruk. De toepassing van zware, in zwart gedompelde kleuren met een zo nu en dan opflitsend, glimmend rood of schril rood-geel alsof de wereldbrand nog niet helemaal is uitgewoed heeft een sensationeel effect. Evenals Kiefer geeft Cucchi zijn beeldruimte een derde dimensie, waardoor het werk een onrustbarende, de beschouwer fysiek bedreigende realiteit krijgt. (hed kun 87-93)

Het landschap is prominent in zijn werk aanwezig; eerst in raadselachtige houtskooltekeningen met een grote poëtische zeggingskracht, later in zware olieverfschilderijen waarin de dominerende kleuren rood, geel en zwart in vlammende combinaties de weergegeven natuur een apocalyptische aanblik geven. Zijn werk wordt, evenals dat van zijn generatiegenoot Sandro Chia, vaak opgevat als een allegorie van de rol van de kunstenaar en de kunst in de samenleving; waar Chia echter de kunstgeschiedenis als voedingsbodem gebruikt, daar wordt Cucchi vooral geïnspireerd door zijn natuurbeleving en door de legenden en mythen die in de geest van de bevolking van het mediterrane gebied, met name dat rond zijn woonplaats Ancona, voortleven. Later wordt zijn kleurgebruik gedempter. Bruinen, okers, zwarten en grijzen en andere aardkleuren overheersen. (Encarta 2001).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.