kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erick de Lyon

Erick de Lyon (Amsterdam) werkt voornamelijk in de openbare ruimte en neemt daarbij natuurlijke verschijnselen als uitgangspunt.

2002 Kunst in de Eelderbaan
"N.NO.O.ZO.Z.ZW.W.NW.N" Zo luidt de onuitsprekelijke titel van het kunstwerk dat Erick de Lyon uit Amsterdam voor de Eelderbaan ontwierp. Zeventien lantaarnpalen worden verspreid over de Eelderbaan in een rechte lijn. Deze lijn is consequent getrokken: de palen staan ook in het water. Het zijn geen gewone lichtmasten dat zie je aan de strakke vormgeving en de knik bovenin. Daar bevindt zich een lamp bestaande uit LEDS die verschillende kleuren kunnen aannemen. Ze reageren op de windrichting: wanneer die verandert kleurt het licht bovenin ook anders. De wind blaast eigenlijk de lampen aan en uit. Een soort windvaan meet de richting en geeft deze informatie door aan de besturingskast. Vanuit dit computergestuurde zenuwcentrum geeft een kabel het signaal door naar iedere lamp. Aan de noordkant van de groenstrook staat een bijzonder exemplaar met acht lichtpunten bovenin die de rij afsluit. Hier kun je zien welke kleur welke windrichting aangeeft. 24 uur per dag zal het kunstwerk branden, maar 's avonds zal meer te zien zijn dan overdag.
kunstenaar Erick de Lyon ontwierp een zilveren penning die het waterpeil van Zuid-Holland dan wel de ligging onder de zeespiegel van Zuid-Holland op 'kunstzinnige' wijze verbeeldt. De penning zal worden uitgereikt aan personen, organisaties of instanties die veel werk verzetten op het gebied van watereducatie, behoud van schoon water of op pla-nologisch cultuurgebied. De zilveren penning 'Het Laagste punt van Nederland heeft aan één zijde in het hart een kruis en aan de andere kant een inslag, alsof men met de vinger in de klei heeft gedrukt om iets aan te wijzen. Aan de rand is de tekst geslagen 'het laagste punt van Nederland 6,74 meter onder N.A.P.'. De penning heeft een doorsnede van 38 millimeter en een gewicht van 41 gram. Zij is geslagen bij Sertons International b.v./ Muntpost.

Ede 24 augustus 2003
Vleermuizen sturen bijzonder kunstwerk in Ede
In de nieuwbouwwijk Kernhem in Ede wordt op 3 oktober een bijzonder, spannend en verrassend kunstwerk van Erick de Lyon in gebruik gesteld. Het kunstwerk zet de ultrasone geluiden van vleermuizen om in lichtbewegingen. Het werk geeft zich niet onmiddellijk prijs: pas in de loop der tijd ontvouwt het zich en het verandert voortdurend. Op de twee pleinen die het kunstwerk beslaat, is een choreografische beweging van steeds weer aanspringende en wegebbende lichtgevende schijven te zien. Kernhem is een wijk waar kwaliteit, ecologie en duurzaamheid centraal staan. De woonwijk is ingepast in reeds bestaande houtwallen en dit is niet voor niets. Op het nabijgelegen landgoed Kernhem leven veel vleermuizen, die met behulp van deze houtwallen hun vliegroute bepalen. Kunstenaar Erick de Lyon liet zich door de vleermuizen inspireren en ontwikkelde het kunstwerk `Het andere plan vleermuis`. Het plan speelt in op het bewustzijn dat de fauna onderdeel is van onze leefomgeving. Vleermuizen zenden ultrasone geluiden uit, die voor de mens niet hoorbaar zijn. Op het landgoed Kernhem, waar de vleermuizen verblijven, worden speciale microfoons opgesteld die de ultrasone geluiden kunnen opvangen. De hoogte van de opstelling correspondeert met de vlieghoogten van de zeven verschillende soorten vleermuizen die het landgoed rijk is. Het geluidssignaal wordt doorgegeven aan de elementen op twee pleinen in Ede en daar omgezet in een lichtsignaal. Verdeeld over de twee pleinen staan acht lichtelementen. Deze lichtelementen hebben een lichtbron op tien en een halve meter hoogte. De lichtbron bestaat uit een schijf waarachter zich lampen bevinden. Doordat de schijven in verschillende posities staan, valt het licht op verschillende plekken op het plein. Het ultrasone signaal van een passerende vleermuis zorgt voor een lichtbeweging. Als er veel vleermuizen actief zijn, ontstaat een choreografische beweging van steeds weer aanspringende en wegebbende lichtgevende schijven. In de winter is een heel trage lichtbeweging zichtbaar. De beweging bootst zo de ademhaling van een vleermuis in zijn winterslaap na. Van de verschillende vleermuizen die op het landgoed leven maakte hij zgn. flip boekjes.
Het kunstwerk van Erick de Lyon versterkt het bijzondere en ecologische karakter van de woonwijk Kernhem en de verbinding van de woonwijk met het gelijknamige landgoed.

Toekenning 021 Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB)
Van 9 september t/m 15 oktober 2004 presenteert het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst werk van Stephan Keppel, Erick de Lyon en Misha de Ridder. In het (fotografisch) werk van deze kunstenaars staat de natuur centraal. Een onderzoek naar het ontstaan van de vijf hoofdwindrichtingen bracht De Lyon naar Ierland, IJsland en Zuid-Spanje om daar het 'beginpunt' van onze windstromen te fotograferen.

Zie ook sculptuur Erick de Lyon poneert met Soft Wall, een mega-turfmuurstatement als een prikkelende variatie op het klassieke tuinlabyrint.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 628.