kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erik Odijk

Erik Odijk tekent de natuur, vaak op vellen papier van enorm formaat.

Tehatex Nijmegen (diploma behaald) textiel-handvaardigheid 1977-1983
ABK Arnhem vrije kunst 1983-1986

''Mijn inspiratie, en beeldtaal in mijn werk, liggen in de natuur en haar fenomenen. Mijn tekeningen hebben een documentair uitgangspunt maar laten zich tijdens uitvoering al gauw vertalen naar werkeigen uitgangspunten. De combinatie van documentatie, herinnering en fysieke benadering zullen dat werk uiteindelijk betekenis geven.

Ik ben op zoek naar bezieling in de vorm van een toegankelijke en geëngageerde kunst. Dit benadrukt een sociaal aspect van mijn werk dat, naast een filosofisch betoog over reizen en natuur, een belangrijk doel is bij het presenteren van mijn werk; Het sentiment voelbaar maken voor iedereen, een onbewust collectief bewustzijn laten zien. Via mijn tekeningen probeer ik een vlucht uit het alledaagse te bewerkstelligen. Dit is een gevoel waar iedereen wel eens naar zoekt en streeft, omdat het tevens een ontsnapping uit de banaliteit lijkt te zijn. Die ontmoeting vindt op een illusionair niveau plaats, daarom spreekt het velen ook aan, is mijn ervaring...

Mijn werk komt voort uit verlangen. Op zoek zijn naar dat meest nabije gevoel in mijzelf, het verlangen naar dat zoeken fascineert me, De innerlijke beweging, een reis door mijzelf, één die parallel loopt met een wandeling door bv. een bos, daar waar een plek is waar die twee lijnen samenkomen; dat is dan inspiratie, een eigen filosofie die helder wordt. Wandeling en innerlijke beweging zijn elkaars metafoor! Dit moet zelfdeterminatie zijn, het tekenen dromen...

Ik werk momenteel vnl. met houtskool en pastelkrijt op papier, in het atelier en op locaties voor werken in situ.
'' (Nijmegen 8 maart 2004 zie Erik Odijk brengt in de tentoonstellingsruimte aan het Spui wandhoge tekeningen aan, die geïnspireerd zijn op de natuur. Het zijn tekeningen van parken en bossen met oeroude bomen die met houtskool en pastel direct op de muur worden aangebracht. De werken beslaan de complete oppervlakte van de wanden en zijn zo'n 60 meter lang en 3 meter hoog. Net zoals het oerbos torenen zij uit boven de menselijke maat en vullen het hele blikveld. De reusachtige werken van Erik Odijk confronteren de kijker met de intimiderende omvang van de natuur en met de fascinerende verhoudingen tussen leven en dood, orde en chaos. Het tekenen op locatie stelt andere eisen aan de kunstenaar dan werken in het atelier. De fysieke inspanning gedurende een aantal weken is voor Erik Odijk dan ook een essentieel onderdeel van het kunstwerk. Het publiek is welkom te komen kijken terwijl de kunstenaar aan het werk is.

2001 Museum het Valkhof (solo tent.) Nijmegen

groepstentoonstellingen:
Siegerpark Amsterdam 2002
Galerie Maurits van de Laar Den Haag 2003
Het Slot Zeist Zeist 2004

2004 - Expositie Galerie Maurits van de Laar
In een maandenlang proces van geduldig en geconcentreerd werken tekende hij een dicht bos met varens op de voorgrond. In het zonlicht lichten de uitstekende takken op en ontstaat er een prachtige licht - donker werking die de voorstelling doet zinderen. Door het grote formaat en de geraffineerde verdeling van licht en schaduw wordt je als toeschouwer overweldigd en raak je in een soort trance waarin je het bos na een tijd bijna als een abstracte voorstelling ervaart.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 4.