kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernesto Neto

Braziliaanse kunstenaar, woont en werkt in Rio de Janeiro,

"I like to think of the body as both an architectural construction and a landscape"

Ernesto Neto's multi-sensuele environments, 'Naves', wat ruimteschepen in het Portugees betekent, zijn reusachtige transparante panty-achtige, met fiber, zand of andere materialen gevulde membranen welke het publiek omhullen.

Honderden meters nylonachtige stof, lycra, worden door Neto op simpele maar effectieve wijze tot antropomorfe volumes omgesmeed. Werkend vanuit traditionele sculpturale uitgangspunten, weet Neto ruimtes te creëren die de bezoeker letterlijk uitnodigen binnen te treden. De organische ruimten van halfdoorzichtige en meedeinende stof geven niet alleen een sterk zintuiglijke beleving van deze ruimte, maar proberen ook ervaringen uit te lokken over de relatie tussen lichaam en geest. Bepaalde psychologische processen worden bijna fysiek tastbaar. Geheel in de traditie van illustere Braziliaanse kunstenaars als Helio Oiticica en Lygia clark, laat Ernesto Neto zijn belangstelling zien voor experimentele vormen van perceptie. Hoewel het werk van Ernesto Neto sensueel en organisch is, toont het tegelijkertijd aandacht voor geometrie, orde en balans. Een tegenstelling die een belangrijke rol speelt in de Braziliaanse kunst van de 20ste eeuw.

'Walking into Venus' is een soort inwendige baarmoeder van nylonkousen en piepschuim waarin bezoekers mogen lopen, liggen en tot rust komen.

In 'We fishing the time (warm's holes and densities)' zijn de nylon stampers gevuld met geurend saffraan, kaneel en peper. De geuren trekken je naar de zware hangende voorwerpen toe en voor je het weet sta je ietwat gegeneert te ruiken aan deze toch wel sterk aan testikels doen denkende vormen.

Ernesto Neto wil een kunst die ons herenigd met ons zelf met betrekking tot een soort van spirituele plaats waar een ieder kan ademen met een plan voor de eeuwigheid. Ook wil hij een kunst die één persoon verenigd met anderen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.