kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernst Ludwig Kirchner

Duits expressionistisch schilder, graficus en beeldhouwer, (1880 - 1938).
Kirchner studeerde op wens van zijn ouders architectuur in Dresden, maar hij studeerde tussen twee semesters in schilderkunst in Munchen.

Terug in Dresden kwam hij diep onder de indruk van de primitieve oceanische schilderkunst in het volkenkundig museum. Deze heeft de strenge, op grote vormen gebaseerde beeldopbouw en de sterke vlakheid van zijn schilderkunst en grafiek sterk beinvloed.
in 1905 stichtte hij met Karl Schmidt-Rotluff, Erich-Heckel en Fritz Bleyl de kunstenaarsgemeenschap 'Brucke'. De groep zocht in de afwijzing van de traditionele academische schilderkunst nieuwe uitdrukkingsvormen en liet zich daarbij vooral inspireren door de Zuidzeemotieven gebruikende Gauguin en de duistere vroege expressionist Edvard Munch. Ook de kennismaking van Van Gogh en de franse pointillisten had invloed op de ontwikkeling van Kirchners werk.

Naast portretten, landschappen en naakten (beroemd zijn de aan de Moritzer meren gemaakte naaktyen in de vrije natuur, bijv. de vier baadsters, 1909, Wupperthal, Von der Heydt-museum) ontstonden ook taferelen uit het variete en het nachtleven.

De lineaire scherpgekante stijl die Kirchner in die jaren ontwikkelde, herinnert aan de stijve vormen van zijn houtsnijden, die voor de grafiek van het expressionisme het voorbeeld werden.
Met zijn verhuizing naar Berlijn in 1911 begon zijn produktiefste en belangrijkste scheppingsperiode. in expressieve, fel aggressieve scenes beeldde hij de excentriciteit en gejaagdheid van het leven in de grote stad uit in gemanierde, erge lange, vaak maskerachtige starre en gechargeerd getekende figuren. De vervorming van de verhoudingen en ruimte en de felle kleurgeving werden tot een weerspiegeling van de decadentie en morbiditeit.
Bij het uitbreken van de oorlog meldde Kirchner zich aan het front, maar hij was niet opgewassen tegen de zware belasting daarvan en werd in 1915 uit de dienst ontslagen. Het 'Zelfportret als soldaat' getuigt van zijn zware lichamelijke en geestelijke crisis in die tijd.
Twee jaar verbleef hij in een sanatorium in de Taunus, waarna nog enkele kuuroorden volgden. In Frauenkirch in Zwitserland bouwde hij zich een nieuw bestaan op en ontwikkelde in de daar gemaakte landschapschilderingen een rustige stijl.
De in 1924 gemaakte 47 houtsneden op Georg Heyms 'Umbra Vita' maakten hem tot een baanbrekende grafices van het Duitse expressionisme.
Ervaringen opgedaan in de tapijtweverij met Lise Guyer werden toegepast in de vormgeving en ontwerpen voor grote muurschilderingen van de jaren 1924-26.
De jaren dertig tonen vooral zijn bezig zijn met het werk van Picasso en Braque, wat tot een gestileerde lineaire stijl en een goed uitgebalanceerde-stijl en een goed uitgebalanceerde kleurgeving leidde.

Kirchner leed onder zijn vogelvrijverklaring in het derde rijk. In 1937 werden meer dan 600 van zijn werken in beslag genomen. Hij behoorde ook tot de kunstenaars van wie in 1938 werk werd geexposeerd op de tentoonstelling 'ontaarde kunst'.
De werkomstandigheden in Zwitserland waren voor Kirchner ideaal, maar hij had te weinig contact met publiek en kunstenaars en gebrek aan verkoopmogelijkheden. De laatste werken voor zijn zelfdoding in 1938 hebben thema's als 'herten in de avond'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.