kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erwin Stache

Een performance van Erwin Stache is een mengeling van theater, fysika, elektronika en klank. Hij slaagt er in om handelingen, voorwerpen en geluiden die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben te verenigen in een surrealistisch-absurd aandoende vertoning. 'Geen hiërarchie. Veeleer een demokratie van voorwerpen, plaatsen en klanken. Machines om zelf te bedienen, speeltuigen in de echte zin, uitnodigingen om samen vorm te geven. Ook hier geen hiërarchie. Een kreatieveling op het podium en veel kreatievelingen in de zaal. Of dit dan kunst wordt, blijft bijzaak. Kinderen geraken door de speelsheid snel bekoord terwijl volwassenen nog een mogelijke boodschap proberen te zoeken.'( Steffen Schleiermacher bij het uitreiken van de 'Gellert'- Preis, Kunstpreis 2001 Land Delitzsch).

In 'Impulswahl' wordt een sampler bedient via een zevental (oude) telefoons. Door nummers te draaien of door te spreken in de telefoon kan je dit instrument bespelen. Draai je bijvoorbeeld de 3, dan hoor je 3 korte geluiden. In een ander werk ('Luftpumpen') worden pompen uit een wasmachine gebruikt om feedback te genereren. Verschillende afstanden produceren zo verschillende tonen. De 'midi-roller' die in 2 andere werken gebruikt wordt, moet rondgereden worden om geluid te kunnen maken. Het instrument is een soort midi-synthesizer op wielen waarbij de richting en snelheid de klank beïnvloeden.

Stache heeft ook een grote hoeveelheid klanken verzameld (letterlijk!) in dozen, papieren zakken en boeken. Bij het openen van deze voorwerpen komt er geluid tevoorschijn. Door deze verzameling samen te zetten en te openen en te sluiten kun je dit 'archief' bespelen.
Een ander instrument is de 'Würfelräder' ('dobbelsteenwiel'), een muzikale transformator. Stemgeluiden worden opgenomen en door een zelf ontwikkeld programma in stukken opgedeeld. Via een wiel kan je het weergeven van deze samples beïnvloeden. Aan het instrument is een display met lichtjes verbonden dat cijfers (in een evendelig systeem weergeeft). Zo kan je zien wat er gebeurt met de samples. Hetzelfde basisprincipe is terug te vinden in de '4 Klangsteuerhebel', alleen gebeurt de kontrole over de samples nu via 4 grote hendels van 1 meter hoog.

Erwin Stache werd in 1960 geboren. In Leipzig studeerde hij fysika en wiskunde, tegelijkertijd volgde hij piano- en orgellessen. In 1975 bouwde hij zijn eerste elektronisch instrument, een synthesizer. Sinds 1985 is hij aktief als muzikant, instrumentenbouwer en komponist. Hij maakte installaties voor bijzondere plaatsen als grotten of het treinstation van Berlijn. Hij was op uiteenlopende festivals als Musikbiennale Berlin, Musica Viva, Donauschinger Musiktage 2002 , November Music of Bourges Festival Synthèse te horen.

Meer info op http://www.erwinstache.de/ en bron artikel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.