kunstbus
Dit artikel is 23-06-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erwin Wurm

Erwin Wurm (1954)

Actueel
Van 29 mei tot 25 september 2011 organiseert het monumentale werken van Erwin Wurm. Van 25 juni 2011 tot 18 september 2011 presenteert het GEM - Museum voor Actuele Kunst in den haag - het eerste uitgebreide overzicht van Erwin Wurm in Nederland.

Erwin Wurm is een Oostenrijkse beeldend kunstenaar en beeldhouwer, geboren in Bruck an der Mur in 1954. Hij woont en werkt in Wenen en New York.

Erwin Wurm is één van de meest belangrijke hedendaagse beeldhouwers van dit moment. Hij is gefascineerd door modeverschijnselen, reclame en het consumentisme. Zijn oeuvre heeft zich de laatste jaren ontvouwd tot een humoristisch universum, waarin hijzelf, zijn publiek, kledingstukken, een gedachte of een handeling beeldhouwwerken zijn.

Sinds 2002 is hij als docent beeldhouwen en multimedia verbonden aan het Institut für Bildende und Mediale Kunst der Universität für angewandte Kunst Wien.

Maatschappijkritiek: ironie en dubbele bodems
Wurm bekritiseert op lichtvoetige wijze de hedendaagse consumptiemaatschappij. Zo gaan zijn series fat houses en fat cars over mooie huizen en auto's als statussymbolen, tegelijkertijd verwijzen ze naar de Westerse gezondheidsbedreiging obesitas. Ook zijn 'Instructions on How to be Politically Incorrect' met 'spuug in iemands soep' of 'plas op iemands tapijt' zijn een goed voorbeeld van zijn ironische toon. Het meest bekend is Wurm van zijn one minute sculptures, waarbij toeschouwers aan de hand van een voorwerp en getekende instructie zichzelf tot sculptuur maken.

Traditie: Worstelen met zijn Weense roots
Wurm is opgeleid in de jaren zeventig in Wenen, in de tijd dat de conceptuele kunst nog als voorbeeld gold. Kunstenaars van het Wiener Aktionismus (met onder anderen Günther Brus) hebben in de decennia daarvoor de body art al in Oostenrijk geïntroduceerd. Hoewel Wurm zegt niet geïnteresseerd te zijn in het lichaam an sich, is duidelijk dat zijn oeuvre in deze traditie wortelt. Zijn werk draait vooral om wat hij de basisprincipes van beeldhouwkunst noemt; het zoeken naar leegte, mogelijkheden en volume.Erwin Wurm, The artist who swallowed the world, 2006, mixed media, 190x140x140cm

Vertrekpunt: beeldhouwkunst
Wurm maakt niet alleen 'do it yourself artworks' maar ook sculpturen in de meer traditionele zin van het woord. Steeds is er dezelfde interesse in het aanvullen of wegnemen van volume. Kledingstukken kunnen bij hem een sculptuur zijn, ook zonder menselijke drager. Zo drapeerde hij truien om dozen die hij aan de wand bevestigde als tijdelijke sculptuur. Na de tentoonstelling kunnen deze truien zo weer terug in de kast. De tijdelijkheid van deze werken is een belangrijk gegeven voor Wurm. In onze tijd zijn de aloude waarden omver geworpen: kerk, staat en huwelijk, niets is meer tot de dood. Dit wordt weerspiegeld in de sculpturen van Wurm. Ook zijn 'vaste' beelden hebben een tijdelijk element: De sculptuur van een kogelrond mannetje,The artist who swallowed the World, is een bevroren momentopname, iets dat ingeslikt is, komt er normaal gesproken ook weer uit.

Hollywood: Claudia Schiffer, Red Hot Chilli Peppers
Wurm maakte een aantal fotoseries voor bekende modemerken; Bally en Hermès, waarin hij zijn eigen interpretatie van de merken geeft, voor Vogue maakte hij een fotoserie waarbij Claudia Schiffer zijn instructies onderging. De Red Hot Chili Peppers vroegen Wurm of ze zijn ideeën (one minute sculptures) mochten gebruiken voor hun muziekclip 'Can't Stop', dat kon, maar wel onder auspiciën van Wurm zelf.

De laatste jaren maakt hij ook meubels... waarbij een kast dienst kan doen als stoel of andersom.

Internationale collecties
Werk van Wurm is in verschillende prestigieuze internationale collecties opgenomen, zoals het Solomon R. Guggenheim Museum, Museum Ludwig, Kunstmuseum St. Gallen en Centre Pompidou.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.