kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Esteban Murillo

Spaans schilder, (Sevilla, 1 januari 1618 - 3 april 1682), maakte enkele fraaie portretten, alsmede genrestukken en religieuze werken op groot formaat. Vooral zijn madonna's in fluwelig koloriet en knap clair-obscur verwierven grote populariteit. Kenmerkend voor zijn werk waren zijn de vloeiende lijnen en zijn knap gebruik van clair-obscur
Hij behoort met Francisco de Zurbarán tot de belangrijkste religieuze schilders van de eerste helft van de 17de eeuw. Zijn lyrische, bijna sentimentele werkwijze, elegant en teder, antwoordde aan de smaak van zijn tijd. De werken van Murillo ademen een andere geest dan die van Zurbaran, al komt ook in zijn religieuze voorstellingen een diepe vroomheid tot uiting. Maar in tegenstelling tot Zurbaran omgeeft hij zijn figuren met een weke, letterlijk schilderachtige sfeer. Hij schildert vaak genrestukken waarin de straatjongens van Sevilla met hun levendig en zelfbewust karakter liefdevol worden weergegeven. Ondanks het realisme van de onderwerpen heeft de behandeling toch iets zoetelijks.

biografie
Murillo werd geboren in Sevilla in 1617 (Gedoopt 01.01.1618) als veertiende zoon van een kapper, Gaspar Esteban en zijn vrouw, Maria Peres. In 1627 verloor hij zijn vader en in 1628 ook zijn moeder, waarna hij werd opgenomen door zijn tante en haar man, een welgestelde dokter in Sevilla.

In deze periode was hij leerling van Juan del Castillo, die zijn vroege werken beïnvloedde.

Hij vertrok in 1639 uit Sevilla en ging wonen in Cádiz, hier ging hij niet bij een leermeester in de leer, maar bleef hij onafhankelijk. Hij schilderde "sargas", een soort kleine schetsmatige schilderijen, die hij verkocht op de plaatselijke markt. Deze kleine schilderijtjes trokken de aandacht van religieuze opdrachtgevers.

In de jaren '40 (ca 1642) van de 17e eeuw is Murillo in Madrid geweest, waar hij Velazquez ontmoette en werken van onder andere Titiaan, Correggio, van Dyck en Rubens heeft gezien in de koninklijke collectie. Na dit bezoek veranderde zijn stijl significant waardoor zijn werk, dat meestal ongedateerd is, kan worden gedateerd.

1642/1645 kreeg Murillo zijn eerste grote opdracht; een reeks scènes uit heiligenlevens voor het franciscanenklooster in zijn geboorteplaats. een elf-delige cyclus over de franciscaanse heiligen . Dit werk gaf hem bekendheid in Spanje en daarbuiten.

Op 26 februari 1645 trouwde hij met Beatrice Sotomajori-Cabrera, ze kregen een dochter in 1647 die stierf in 1650. In de periode 1647-1654 schilderde Murillo veel Maria-scènes. Na 1650 ging hij ook portretten en genrestukken schilderen, religieuze stukken bleven echter zijn belangrijkste stukken.

In 1660 werd hij benoemd tot de directeur van een teken- en schilderschool in Sevilla.

Na het overlijden van zijn vrouw in 1664 schilderde hij tweederde van zijn bekende werken in een capucijner klooster waar hij met zijn kinderen was ingetrokken. Deze werken waren voor het overgrote deel religieuze stukken.

In 1665 schilderde hij Prado.

In 1670 schilderde hij De maagd van Sevilla; een nieuw Spaans madonnatype dat voldeed aan de religieuze behoeften van zijn tijd.

In 1682 begon hij sinds lange tijd weer aan een opdracht buiten het klooster, in een kerk in Cádiz, waar hij tijdens het schilderen van een steiger viel en zwaargewond werd afgevoerd naar Sevilla, waar hij enkele uren later stierf. Hij liet zijn gehele vermogen na aan de religieuze groepen waar hij lid van was.

Bronnnen: wikipedia, websthetica

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 910.