kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Esther Tielemans

Esther Tielemans (1976, Helmond)

Woont en werkt in Amsterdam.

Opleiding: Academie voor Kunst en Vormgeving Den Bosch (1998),
Rijksacademie Amsterdam.

Esther Tielemans schildert paradijselijke landschappen, die evenzeer verleiden als verwarren. Het gebruik van epoxy en lakverf bevestigt deze tegenstelling door zijn aantrekkelijke en tegelijkertijd chemische/ onechte uitstraling.

Haar panelen kunnen soms enorme formaten aannemen, tot aan hele wanden toe, of als vloer- en hoekconstructies. De ervaring van ruimte en architectuur speelt een rol in de opbouw van deze houten panelen en komt in recente werken terug als afbeelding van interieurs met doorkijken naar het landschap, beeldschermen en 'schilderijen in schilderijen'.

Het werk van Tielemans biedt het publiek een theatrale confrontatie waarbij de toeschouwer een actieve rol krijgt toebedeeld; men kan zich letterlijk door het landschap bewegen en er door heen lopen.

Exposant Van Bommel Van Dam Prijs 2001.

2002 MU (deWitteDame)
De uitbundige figuratieve vegetatie op de schilderijen van Tielemans hakt aan bij een trend die in de schilderkunst internationaal aan het ontluiken is. Esther Tielemans schept landschappen met plantaardige organismes en abstract organische vormen. De combinatie van cactussen, coniferen, bomen en bladeren met abstracte kleurvlakken op een legen, platte en lichtgekleurde achtergrond roept tegelijkertijd een herkenning en een vervreemding op. De geschilderde vegetatie kent bovendien weinig diepte en lijkt soms te zweven op het doek. Toch ogen de schilderijen van Tielemans niet plat. Dieptewerking realiseert zij op een andere dan natuurgetrouwe manier. Behalve door te werken op groot formaat, leidt ook Tielemans gebruik van verschillende lakken en kunststoffen tot een detaillering die de kijker verleidt dichterbij te komen en in het landschap te stappen. Tielemans mythologiseert de natuur in verf door haar verfbehandeling, mat tegenover glans, het schilderen met de kwast tegenover het gieten van de verf, wordt Tielemans arcadische wereld een artificiële.

Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst 2002
Esther Tielemans getuigt met haar inzending van flair. Grote schilderijen met landschappelijke thema's die door de keuze voor glanzende en reflecterende materialen eerder de allesverterende snelheid en hardheid van het moderne leven uitstralen dan de lieflijkheid van de natuur. Als haar werk over schoonheid gaat, dan is het de gevaarlijke kant van de verleiding. Esther Tielemans schuwt het grote gebaar niet en begeeft zich daarmee ook op gevaarlijk terrein. Hoe ver kun je gaan in het oprekken van de grenzen van de aantrekkelijkheid?

Shortlist Prix de Rome 2005
2005 basisprijs Prix de Rome € 10.000

Relevante verwijzingen: www.akinci.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 93.