kunstbus
Dit artikel is 20-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Euan Uglow

Britse figuratieve schilder, geboren 10 maart 1932 - overleden 31 augustus 2000.19/03/09 Naakte Cherie Blair te koop voor 635.000 euro
De Londense kunstgalerij Browse & Darby exposeert een naaktschilderij van Cherie Blair, succesvol advocaat en de vrouw van de Britse ex-premier Tony Blair. Zij poseerde op 22-jarige leeftijd halfnaakt voor het vlijmscherpe potlood van Euan Uglow. Op basis van die tekening ging de inmiddels overleden kunstenaar acht jaar later nog een stapje verder. Rond 1980 schilderde hij 'Striding Nude, Blue Dress'. Toen Tony Blairs politiek carrière op gang kwam, borg hij het schilderij op.
Het kunstwerk moest eigenlijk al in 2006 van de hand gedaan zijn, maar de verkoop werd toen in laatste instantie afgeblazen.
De tekening ging inmiddels voor 4.250 euro van de hand. Allicht hebben de Blairs het zelf gekocht, al weigert de eigenaar van de galerij dat natuurlijk te bevestigen. "De namen van onze kopers blijven altijd geheim. Velen van hen willen anoniem blijven. Ik kan wel vertellen dat de respons op beide werken heel goed is", aldus Charles Bradstock. Van het schilderij wordt verwacht dat het zeker 635.000 euro in het laatje zal brengen.
Browse & Darby vraagt 600.000 pond voor het schilderij. Cherie Blair nam zelf drie jaar al een kijkje in de galerie, meldt dagblad The Independent. Ze was benieuwd hoe goed ze er ook alweer uitzag als prille twintiger. Wat ze van het schilderij vond, blijft onvermeld. - (hln.be)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.