kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eugène Delacroix

voluit: Ferdinand-Victor-Eugène (Val-de-Marne, Saint-Maurice, 26 april 1798 - Parijs 13 aug. 1863),
Frans schilder en grafisch kunstenaar, leerling van de classicist Guérin en van de École des Beaux-Arts,

Ontmoette in 1816/1817 Géricault, door wie hij de kracht van de expressie leerde kennen, Bonington, wiens heldere coloriet hem beïnvloedde en J.R. Auguste, die hem met het oriëntalisme in kennis bracht. Voorts werd hij beïnvloed door het werk van Rubens en Veronese dat hij in het Louvre zag, en door dat van Constable. Zijn eerste belangrijke schilderij, Dante en Vergilius in de hel (1822, Musée du Louvre, Parijs) oogstte grote waardering in de Parijse Salon. Onmiddellijk hierna ontstond zijn eerste hoofdwerk, Het bloedbad van Chios (1824, Musée du Louvre, Parijs).

Later bewondert hij het lichte, frisse koloriet van John Constable, wat hem in 1825 aanspoort tot een verblijf in Londen. Voor de Engelse literatuur zou hij zijn hele leven belangstelling houden (Byron, Walter Scott).

Zijn inzending voor de Salon van 1827 werd zeer slecht ontvangen: de-dood van Sardanapalus (Musée du Louvre, Parijs), een door thematiek en vormgeving typisch romantisch werk met barokke, diagonaalsgewijze compositie, opvallend gebruik van rood en een broeierige sfeer.

De thema's geweld en dood zouden, met de keuze van historische onderwerpen en een gevoel voor het sensuele, zijn werk blijven kenmerken.

De Revolutie van 1830 inspireerde hem tot De Vrijheid die het volk leidt (1830, Musée du Louvre, Parijs).

Een reis voert hem in 1832 naar Noord-Afrika en Zuid-Spanje.

Na zijn terugkeer in Parijs maakte hij, met een aantal assistenten, een enorm programma aan wandschilderingen in het Palais Bourbon (1838-1847), het Palais de Luxembourg (1840-1846), het Hôtel de Ville de Paris en plafondschilderingen in de Salon d'Apollon in het Louvre (1850), alle met aan de klassieke oudheid ontleende thema's en allegorieën. In deze periode verbleef hij veel te Nohant, bij zijn vrienden Chopin en George Sand.

Delacroix, die sinds 1857 lid is van de Academie, is de wegbereider van de romantische schilderkunst in Frankrijk. Met het gebruik van stralende kleuren keert hij zich af van het 'officiële' classicisme. Zijn opvatting dat kleuren vooral licht dienen weer te geven en dat de schaduw daarvan de kleurige reflectie vormt, is van grote betekenis voor de impressionisten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.