kunstbus
Dit artikel is 12-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eustache le Sueur

Frans schilder, 18.11.1617 Parijs - 30.04.1655 aldaar

Leerling van Simon Vouet. Doordat hij niet onder directe Italiaanse invloed stond heeft zijn stijl iets zeer persoonlijks behouden. In zijn composities komt het mystieke, fantastische het beste tot zijn recht; men kan het schilderij van Paulus die de zieken geneest tot zijn beste werken rekenen. Zijn Parijse cycli met bijbelse en mythologische motieven waren zeer bekend. Kenmerken van zijn werk zijn de klare compositie en de levendige uitdrukking van zijn vaal gekleurde figuren. Hij was in 1648 medeoprichter van de Académie. (Summa; 25 eeuwen 215)

Al is Le Sueur voortgekomen uit de school van Simon Vouet, toch bespeurt men ook bij hem de invloed van Caravaggio, vooral in zijn nachtelijke taferelen. Hier is wel geen sprake van realistische typen, maar het licht bepaalt de compositie en maakt dat wat zich afspeelt sterk meebeleefd en meegevoeld wordt. (KIB bar 34)

De dood van Sint-Bruno op 6 oktober 1101, ca. 1646, olieverf op doek, 193x130, Parijs, Louvre
De 22 schilderijen uit het leven van de in 1621 heilig verklaarde stichter van de orde der Kartuizers hingen oorspronkelijk in de ook voor leken toegankelijke kruisgang in het kartuizerklooster ten zuiden van het Palais du Luxembourg. In het Louvre hangen de schilderijen in een voor hen vreemde atmosfeer, want hun lichte kleuren en doordringend blauw passen helemaal niet bij de schilderijen eromheen. Le Sueur was een leerling van Simon Vouet; zijn tijdgenoten noemden hem de Franse Raffaël. (Louvre 386)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 62.