kunstbus
Dit artikel is 16-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eva Hesse

Duits beeldend kunstenares, Hamburg 11 januari 1936 - New York 29 mei 1970.

Hesse werkte sinds de jaren '60 in New York en onderging veel invloed van de minimal art. Haar rasters en de rechte lijnen waarin ze met materialen als kunststof, latex, rubber en fiberglas werkte, kregen een almaar losser aanzien. Als vellen op de grond gelegd, als doeken aan de muur gehangen of als vlaggen aan het plafond, gaven deze werken associaties met organische vormen. Onder invloed van de soft sculpture' van Claes Oldenburg veranderde zij haar rationele aanpak in een vormentaal die meer op de verbeelding werkte. Ze ging ook over op onbelangrijker materialen en minder esthetische vormen, waardoor haar werk in de sfeer van de arte povera kwam. (Encarta)

Hesse studeerde o.a. bij Joseph Albers (Yale University, U.S.A.). Vanaf 1965 tot aan haar dood bouwt zij objecten en later situaties van amorfe vormen. Zij schijnt gefascineerd te zijn door kwetsbare, nietige vormen en materialen. Zij tracht, door het aangeven van een nauwelijks te fixeren moment, te komen tot het scheppen van "the big nothing": het ontwijken van de definitieve vorm. Hesse heeft zich een tijdlang intensief beziggehouden met de surrealistische theorie├źn samen met kunstenaars als Jasper Johns. Haar vormgeving is bezeten en uniek en in vele opzichten moeilijk te plaatsen.
Ten dele speelt de invloed van de arte povera en neo-dada mee. Haar materiaalgebruik is te vergelijken met dat van Oldenburg (vgl. 133).
Er zijn ook parallellen met het werk van Richard Serra (134) en Tuttle aan te wijzen. Hoewel jong gestorven, behoort zij zeker tot een van de meest oorspronkelijke en belangrijke kunstenaars van de jaren zestig.

Werken:
. Aanvaarding II, 1969, gegalvaniseerd staal en rubberen buizen, 78x78x78, Detroit, Art Institute.
. Accession III, 1967-1968, Fiberglas en plastic slangen, 80x80x80, Keulen, Museum Ludwig. De twee werken zien er identiek uit.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 18.