kunstbus
Dit artikel is 03-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Evaristo Baschenis

Italiaanse stilleven- en portretschilder, geboren 4 december 1617 waarschijnlijk in Bergamo - overleden 15 maart 1677 aldaar. Woonde en werkte zijn hele leven in zijn geboorteplaats.

Evaristo Baschenis stamde uit een schildersfamilie uit Bergamo in Lombardije en richtte zich aanvankelijk op het priesterschap, maar koos al snel voor een loopbaan als kunstschilder.

Stilistisch steunde Evaristo Baschenis op de vondsten van Caravaggio.

Aan het begin van zijn loopbaan, rond 1647, schilderde Baschenis vooral veldslagen in de trant van Jacques Courtois, naar wie hij ook veel heeft gekopieerd.

Later maakte hij vooral in warme tonen stillevens, waarop aanvankelijk allerlei voorwerpen, maar later uitsluitend muziekinstrumenten staan afgebeeld. Hij beeldde de muziekinstrumenten uit als expressieve ruimtelijke lichamen, waarbij hij de warme kleurschakeringen van het hout als uitgangspunt nam voor een koloriet, waarin de aardkleuren overheersten.

Aan het einde van zijn leven schilderde Evaristo Baschenis ook enkele stillevens met keukenattributen gevogelte en fruit.

Zijn 'Zelfportret aan het spinet, begeleid op de luit door Alessandro Agliardi' (Bergamo, verz. Conte P. Agliardi) uit 1670, toont hem als een vaardig portrettist.

Baschenis kreeg al tijdens zijn leven waardering. Rond 1675 maakten zijn schilderijen al deel uit van de hofcollecties in Rome, Florence, Turijn en Venetiƫ.

Bartolomeo Bettera (1639-1687) en diens zoon Bonaventura Bettera (ca.1663-1718) waren zijn belangrijkste leerlingen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 774.