kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Evert Thielen

Nederlandse schilder, geboren: 16-4-1954 te Venlo

Evert Thielen zag in de Gentse St. Baafskerk op heel jonge leeftijd het 15e eeuwse veelluik het "Lam Gods" van de gebroeders Van Eyck. Het beroemde veelluik werd een inspiratiebron en is terug te vinden in zijn hele oeuvre.

Thielen heeft van meet af aan gekozen voor het realisme. Toen hij de Rijksacademie voor beeldende kunst bezocht in Den Haag, werd hij nauwelijks voor vol aangezien, conceptuele kunst en abstractie waren toen immers regel. thielen verzette zich in woord, geschrift en door het dragen van keurige kleding, af tegen heersende stromingen van de jaren zeventig en ging zijn eigen weg.

Na enkele jaren Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag richte hij zich op fijnschilderkunst, naar zijn eigen ideeën en geïnspireerd door de gedachte, dat in een veelluik meerdere genres en beeldlagen in één groot idee samenkomen.

Daarnaast schildert Evert Thielen kleine schilderijen, portretten en interieurs waarin mensen, vaak vrouwen, zijn geplaatst waarbij de interactie tussen de personen, die versterkt wordt door het clair-obscur, een grote rol speelt.

Evert Thielen volgt de techniek van de oude meesters. Hij mengt zelf de pigmenten en werkt volgens de tempera techniek, waarbij in plaats van olie het geel van eieren wordt gebruikt. Een complexe techniek want de verf droogt zo snel dat telkens opnieuw een kleur moet worden aangemaakt om een klein vakje te kunnen schilderen. Het resultaat is een helder kleurengamma dat herinnert aan de meesters van de renaissance.

Naar aanleiding van zijn in 1992 voltooide veelluik "De schepping", met een eigentijdse visie op dit aloude thema, werkt Evert Thielen aan een opdracht van gelijke strekking: het 5 meter hoge veelluik "Unified". Hierin worden verschillende elementen, zowel in onderwerp als in compositie tegenover elkaar geplaatst. Uitgangspunt vormt de bedrijfssfeer bij de opdrachtgever die Thielen tijdens bezoeken aan meerdere fabrieken van het concern in tekeningen heeft vastgelegd.

In 1997 begint hij aan een nieuw veelluik waarop in drie fasen het thema "Verlangen" wordt uitgebeeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.