kunstbus
Dit artikel is 01-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Federigo Barocci

Italiaanse schilder, tekenaar en etser, geboren 1528 of 1535 in Urbino - overleden 30 september 1612 aldaar.

Schilder uit de overgang van het maniërisme naar de barok. Federigo (of Federico) Barocci, (ook Baroccio Fiori da Urbino), slaagde er in om lineaire en plastische bewegingsmotieven in schilderachtige effecten om te zetten. Uit de zachtheid van zijn stijl en het gevoelige spel van licht met transparante kleurschakeringen blijkt duidelijk de invloed van Correggio. Naast omvangrijke dramatische composities staan religieuze idyllen op zijn naam. Zijn uiterst sensibele opvatting van de maniëristische kleurigheid en het sentiment dat hij veelal vertoont zijn reeds karakteristieken van de barok. Vooral de virtuoze tekeningen van Barocci preludiëren door hun expressie en manier op de schilderkunst van de 18e eeuw.

Biografie
Aanvankelijk opgeleid in het beeldhouwersatelier van zijn vader en later door Battista Franco en door zijn oom, de architect Bartolomeo Genga.

Ging als twintigjarige naar Rome, waar hij door kardinaal Giulio della Rovere werd geprotegeerd. Hier bestudeerde hij het werk van Rafaël en Polidoro da Caraveggio.

Vanuit Urbino en met steun van hertog Guidobaldo werkte hij o.a. voor keizer Rudolf II en voor koning Philips II van Spanje.

Werken:
. In de dom van Urbino treft u een verzameling waardevolle schilderijen aan van onder andere Federigo Barocci.
. Voor Keizer Rudolph II (1586-1589) te Praag schilderde hij 'De vlucht van Aenaes uit Troje".


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.