kunstbus
Dit artikel is 24-01-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Felix Vallotton

Félix Vallotton

Frans-Zwitsers schilder en grafisch kunstenaar, geboren 28 december 1865 in Lausanne, gestorven 29 december 1925 in Parijs.

De werken van Félix Vallotton tonen elementen van het Symbolisme en de Art Nouveau en met zijn realistische schilderstijl liep hij vooruit op de Nieuwe Zakelijkheid.

Biografie
Félix Vallotton wordt op 28 december 1865 geboren in Lausanne. Op zijn zeventiende jaar in 1882 vertrekt hij naar Parijs om aan de Académie Julian te studeren onder Jules Joseph Lefebvre en Gustave Boulanger. Hij raakt gefascineerd door het werk van Van Gogh, Gauguin en de symbolisten.

In 1885 exposeert Vallotton voor het eerst op de Salon des artistes français in Parijs.

In 1891 maakt Vallotton zijn eerste houtsnede, een portret van Paul Verlaine. In 1892-93 beweegt hij stilistisch dichter naar de groep Les Nabis, een groep jonge kunstenaars bestaande uit onder meer Edouard Vuillard, Pierre Bonnard, Ker-Xavier Roussel en Maurice Denis, met wie hij levenslang bevriend blijft. Vallotton neemt de esthetische principes, de kleurvelden, het japonisme en de art nouveau invloeden over.

In 1894 werkt Vallotton als grafisch kunstenaar voor La Revue Blanche, Le Rire en L'Assiette au Beurre waarin zijn houtsnedes verschijnen. Ook in Pan en Die Insel verschijnen zijn houtgravures. Felix Vallotton ontwerpt ook posters en beide worden erkend als radicaal vernieuwend in de druktechniek en Vallotton wordt bevestigd als leider in de opleving van de echte houtsnede als een artistiek medium. In de westerse wereld werd relief druk, in de vorm van commerciele houtgravure lange tijd voornamelijk gebruikt als medium om getekende of geschilderde beelden te reproduceren.

Gedurende de jaren 1890 zijn Vallotton's schilderijen een weerspiegeling van zijn houtsnedes, met platte kleurvelden en scherpe randen en vereenvoudiging van details. Zijn onderwerpen zijn onder meer genre taferelen, portretten en naakten.
Met zijn schilderij L'Été - femmes se baignant dans piscine de briques, en plein air (1892) provoceerde hij een schandaal in de Salon des Indépendants in 1893 en vestigde hiermee succesvol zijn reputatie als kunstenaar.

In 1897 wordt hij staflid van het tijdschrift Cris de Paris en illustreert zijn omslagen. In 1899 trouwt Vallotton met Gabrielle Rodrigues-Henriques de dochter van de kunsthandelaar Alexander Bernheim en wordt daarmee financieel onafhankelijk. Hij wijdt zich daarna voornamelijk aan het schilderen.

In 1900 krijgt hij het Franse staatsburgerschap. In de volgende jaren neemt Vallotton deel aan verschillende internationale tentoonstellingen en met Bonnard, Vuillard en Roussel exposeert hij regelmatig in de Bernheim-Jeune Galerie.

In 1902 neemt hij deel aan de tentoonstelling van de groep Création op de Salon d'Automne. Vallotton exposeert daar jaarlijks in de periode van 1919 tot 1925.

In 1909 heeft Vallotton zijn eerste solotentoonstelling in het Kunsthaus Zürich. In de periode 1921-1924 schildert hij Zuid-Franse landschappen. Félix Vallotton creëert meer dan 200 houtsnedes, zo'n 1700 schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, drie romans, toneelstukken en verscheidene essays. Zijn geïllustreerde autobiografische roman La Vie Meurtrière wordt in 1930 gepubliceerd.

Op 29 december 1925 sterft Felix Vallotton. Eveneens in 1925 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Musée Arlaud in Lausanne. In 1929 wordt de tentoonstelling Vallotton inconnu georganiseerd in galerie Drouet in Parijs. In 1992 tentoonstellingen in het Musée Cantonal des Beaux Art, Lausanne en in 1995 in de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung, München.

websites:
. artnet
. Musée d'Orsay
. Kunsthaus Zürich

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.