kunstbus
Dit artikel is 04-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ferrer Bassa

Ferrer Bassa (ook de Baço)

Catalaans schilder, geboren ca. 1285 in Tortosa - overleden 1348 in Barcelona.

Een van de belangrijkste meesters van de in de tweede helft van de 13e eeuw naar voren gekomen Catalaanse schilderkunst.

Ferrer Bassa bracht de laatste technieken van het gotische schilderen uit Toscane en Siena naar Catalonië waar de kunst tot dan in een romaanse stijl werd gewerkt. Vermoedelijk is hij in Italië gevormd door Giotto of misschien door Simone Martini, wiens invloed althans duidelijk in het werk van Bassa valt te bespeuren. Geheel volgens de vroeg-Spaanse opvattingen concentreert ook hij echter zijn voorstellingen op het essentiële door een aanzetten van alle momenten van lijden en expressie.

Voor de koning van Aragon en Catalonië schilderde hij twee altaren in de kapel van het koninklijk paleis in Lérida en in 1339 de altaren van Maria en St. Martinus in het Arabische paleis van de Al jateria, de residentie van de koning van Aragon en Catalonië in Zaragoza.

De in 1345-46 door Ferrer Bassa met een serie fresco's beschilderde kapel van St. Martinus (Sant Miquel) in het klooster van Pedralbes in Barcelona met 'de 7 heerlijkheden van de Gezegende Maagd' behoort tot de mooiste ruimten van het gebouw. (www.kunstreis.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.