kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fiep WestendorpNederlands tekenares, illustratrice, geboren 17 december 1916 Zaltbommel - overleden 3 februari 2004 Amsterdam.

Sophia Maria (Fiep) Westendorp werd vooral bekend door haar illustraties voor de boeken van Annie M.G. Schmidt, waaronde de tekeningen van Jip en Janneke.

Biografie
Sophia Maria Westendorp, roepnaam Fiep, heeft een drie jaar oudere broer en drie jaar jomger zusje. Haar vader was onderwijzer op de openbare lagere school waar zij ook naar school ging. Al van jongs af aan tekende Fiep. Vooral poppetjes, met rare houdingen.

Na haar HBS-opleiding ging zij naar de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht (KTA) in Den Bosch. Ze moest er naast de artistieke
vakken ook lessen in Technisch Duits en -Frans en in beschrijvende meetkunde volgen. Ze was het enige meisje in de klas en de jongens sleepten haar door die moeilijke vakken heen. Zij heeft haar keuze voor de KTA nooit betreurd. Op haar officiƫle website zegt ze: 'Ik heb een algemene opleiding gehad en daar ben ik nog blij om. Ik wilde voor alles illustreren, maar een docent zei tegen me: "Als je een bepaald soort muziek wil maken, moet je veel soorten muziek oefenen." En dus heb ik alle teken- en schildertechnieken bestudeerd.'

Haar eerste illustratieopdracht dateerde van 1937 en voert zij uit voor de VVV-gids van haar geboorteplaats. Ze maakt tekeningen in Anton Pieck-stijl van de vele historische gebouwen in Zaltbommel.

Nadat zij de KTA in 1938 met goed gevolg had afgerond, werd ze toegelaten tot de Kunstacademie in Rotterdam.
Fiep woonde de eerste tijd bij haar tante Pieta in Lekkerkerk. In 1939 kreeg ze van deze gemeente de opdracht tot het maken van een wandschildering voor de nieuw ingerichte raadzaal van het gemeentehuis.

Bij het grote bombardement op Rotterdam in mei 1940 werd de Kunstacademie volledig verwoest waarbij al haar etsen en etsplaten waar ze zo hard aan had gewerkt verloren gingen.

Van 1941 tot eind 1943 woonde Fiep in huis bij Clara Eggink en Jan Campert in Den Haag. Daar paste ze vaak op Clara's zoontje Wim. Wim was het kind van Clara en Jacques Bloem. Jacques kwam regelmatig op bezoek en werd een goede vriend van Fiep.

Onder de bezetting tekende ze voor de nazi-uitgeverij De Opbouw, maar aan het einde van de oorlog werkte ze aan het vervalsen van documenten en persoonsbewijzen. Haar perfectionisme bewijst haar daarbij goede diensten.

Via Clara en Jan had Fiep Adriaan Roland Holst en Simon Carmiggelt leren kennen en door hen kwam ze na de oorlog in Amsterdam terecht in de kring van Vrij Nederland en Het Parool. Zij maakte iedere week een illustratie voor Vrij Nederland. Ook kreeg ze ook al vroeg van de voorheen illegale uitgeverij De Bezige Bij opdrachten voor het illustreren van romans zoals Veuve Vesuvius van F. Bordewijk, Jane Eyre van Charlotte Bronte en De rode schoentjes van Hans Christian Andersen.

In 1946 begint ze voor Het Parool te tekenen. Via deze krant leert zij in 1947 Annie M.G. Schmidt kennen en vanaf 3 september 1952 maakte ze de tekeningen bij de verhaaltjes van Jip en Janneke in Het Parool. Fiep Westendorp koos voor een tekening in silhouet om Jip en Janneke goed te laten uitkomen op de krantenpagina. Haar werk veroverde daarna stormenderhand Nederland. De tekeningen werden veelvuldig afgedrukt op mokken, schorten, klokjes, bordjes en andere huishoudelijke parafernalia. Ook verschenen er wijnflessen met etiketten van haar hand.

Later illustreerde ze onder meer Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Ook illustreerde ze het boek Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos van Han G. Hoekstra en maakte ze reclametekeningen (bijvoorbeeld voor de KLM).

Fiep Westendorp koos bewust niet voor een leven in de schijnwerpers. Het CPNB bedacht speciaal voor haar een nieuwe prijs, de Oeuvre Penseel, toen bleek dat zij nog nooit een Zilveren of Gouden Penseel had gewonnen. Ze ontving deze prijs in 1997.

In 2003 werd een overzichtstentoonstelling gewijd aan haar oeuvre in de Kunsthal in Rotterdam. Ter gelegenheid hiervan verscheen het boek Getekend: Fiep Westendorp. Op 18 februari zou Fiep Westendorp worden benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Februari 2004 overleed zij 87-jarige leeftijd in Amsterdam aan een luchtweginfectie. Ze werd begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Hilversumseweg in Laren, Noord-Holland.

Websites: www.fiepwestendorp.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.