kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fischli & Weiss

Fischli & Weiss

Zwitsers kunstenaarsduo bestaande uit Peter Fischli (1952) en David Weiss (1946).

Peter Fischli & David Weiss spelen met de werkelijkheid van alledag. Op een subtiele manier confronteren ze ons voortdurend met vragen als 'wat is echt, wat is waar, wat is belangrijk?' met veel schijnbare rommel, verschillende media, video, fotografie, kunsthandwerk en nog veel meer...

Der Lauf der Dinge (The Way Things Go) (1987) - 30 minuten durende video van een doorlopende beweging die ontstaat doordat tal van instabiele objecten langs een dertig meter lang traject een fysische, mechanische of chemische kettingreactie veroorzaken. Een uiterst spannende film waarin oorzaak en gevolg, berekening en toeval, precisie en nonchalance een nieuwe betekenis krijgen. Alles begint doordat een opgehangen vuilniszak traag begint rond te draaien en dit veroorzaakt een niet ophoudend domino-effect waarin vuur, water, scheikunde en zwaartekracht een hoofdrol spelen. Ook al zijn de dingen door mensenhanden heel erg opgesteld en lijkt alles vaak ook in te gaan tegen bepaalde wetmatigheden, wat je nadien bijblijft is dat de dingen inderdaad hun eigen verloop hebben. Niet doelmatig maar omwille van hun eigenschappen.

Bus/Atelier (1995) - De reis die de kunstenaars elke dag per bus afleggen van en naar het atelier. Het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss zijn specialisten in de weergave van het alledaagse, het triviale en herkenbare, schijnbaar achteloos maar eigenlijk heel precies. In het atelier aangekomen worden simpele voorwerpen als plastic teiltjes ingenieus en zeer ambachtelijk nagemaakt van schuim en gips.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 14.