kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Flore de Koning

Woont en werkt in Leiden.

Flore de Koning studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.
In het kader van een uitwisselingsprogrammma woonde en werkte zij 2000 in Berlijn.
Aan het Chelsea College of Art & Design te Londen haalde zij in 2002 een postacademische graad.
Zij ontving diverse beurzen o.a. Erasmus Scholarship en de VSB Talentenbeurs, van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst ontving zij een startstipendium.

expositie met recent werk van de jonge Leidse schilders Flore de Koning en Maarten Overdijk. Beiden maken zij volle en dynamische figuratieve schilderijen, waarin abstractie en associatie volop de ruimte krijgen. De werken zijn gelaagd en ruimtelijk, mede door afwisseling van transparantie met meer zware delen verf. Heldere kleuren en een hoog lichtdonker contrast veroorzaken een filmisch effect, zodat het lijkt of de scène op het doek belicht wordt door spotlights. De schilderijen omvatten veelal verstilde beelden, soms feeëriek en soms lucide, als beelden uit een droom of een vroege herinnering.'

2003 Centrum Beeldende Kunst Leiden
Flore de Koning is schilder pur sang. Haar schilderijen hadden de afgelopen jaren de gecompliceerde wereld van de stedelijke omgeving als onderwerp. Voor De Koning staat schilderen eigenlijk ook gelijk aan het door een nieuwe onbekende stad dwalen: een continu avontuur waarvan aan het begin niet duidelijk is waar het toe leidt. In krachtige, expressieve schilderijen laat zij uit geboetseerde verflagen complexe composities van stedelijke landschappen ontstaan. De textuur van de verf is daarbij erg belangrijk: zware delen worden afgewisseld met meer transparante stukken.

Door gebruik van heldere kleuren en een hoog licht-donker contrast probeert zij filmische effecten te krijgen zodat het lijkt alsof de scène op het doek belicht wordt door spotlights. Het resultaat zijn volle en zeer dynamische schilderijen die op de grens van abstractie en figuratie balanceren.

In de meest recente schilderijen is het onderwerp stedelijk landschap losgelaten en vormde een ander traditioneel schildersthema het uitgangspunt: stillevens van voedsel. Deze werken zinderen van voluptueusheid. Belangrijker echter dan het onderwerp is ook hier de opbouw van een compositie uit verf. Flore de Koning wil bovenal ruimtelijkheid creëren op een tweedimensionaal vlak..

2005 Galerie Lutz
Flore de koning schildert met olieverf en acryl raadselachtige scènes. Door de ongewone combinatie van zaken, gezet ondermeer in een decor van landschappen of interieurs overdekt met papperige sneeuw, wordt een hoge mate van vervreemding bewerkstelligd. Op één schilderij vloeien verschillende culturen en tijdsmomenten samen tot een merkwaardig tafereel: een groepje dik aangeklede dames uit de eerste helft van de twintigste eeuw kijkt vanaf een besneeuwde brug naar een zwarte man en een blank jong meisje die op hun buik liggen te zonnenbaden op een kleed dat gespreid is over het reeds smeltende ijs van de rivier beneden.
Links op de voorgrond staat een sepiakleurig meisje uit Mongolië afgebeeld met in haar hand een appel. Het is als in een droom waarin verschillende beelden in elkaar kunnen schuiven, maar het geschetste tafereel verwijst ook naar onze hedendaagse beeldcultuur van waaruit we zappend onze informatie in elkaar weven.

In de meest recente schilderijen van Flore de Koning ontbreekt de mens, maar is wel zijn activiteit merkbaar. Gesitueerd in bergachtige streken staan fragiel ogende houten bouwwerken: taps toelopende huizen, huizen als vogelkooien en kapelletjes, veelal gezet op palen. Zij zien er verlaten en kwetsbaar uit, een enkele behuizing is al door verrotting omgevallen of verworden tot een kaal staketsel. Het landschap is onvriendelijk en langs de gebouwen loopt een golvende anoniem gepleisterde muur. De geschilderde voorstellingen zien eruit als unheimlich opgebouwde filmsets, als dromen vol onmogelijke juxtaposities en wonderlijke verschijnselen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.