kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fons Haagmans

Fons Haagmans (1948)

Nederlands schilder en tekenaar van figuurvoorstellingen en naaktfiguren,

Alphons Jozef Hubertus Haagmans, 26 februari 1948 geboren in Schinnen.

Opleiding: Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, afdeling Monumentale Kunsten (1966-1970). Hij was docent aan de ABK van Maastricht, Jan van Eyck Academie van Maastricht, Rijksakademie van Amsterdam en het Hoger Instituut van Schone Kunsten Antwerpen. Haagmans woont en werkt in Maastricht. Hij maakt vooral schilderijen en grafiek (litho's). Zijn werk is opgenomen in talrijke museale, particuliere- en bedrijfscollecties. Hij exposeert zijn schilderijen en litho's onder meer in het stedelijk Museum Amsterdam en de Royal Academy in Londen.

Fons Haagmans heeft een afkeer van olieverf. Schildert vanaf halverwege de jaren tachtig met 'gewone' verf monochrome doeken met een enkel motief erop, cijfers en letters. Later komen daar vormen bij uit de heraldiek en van tarotkaarten, en breidt hij het uit van één enkele figuur tot een ritmische herhaling van figuren. Hij brengt de motieven met sjablonen en in meerdere gladde kleurlagen op het doek over. Zo ontstaan platte, textuurloze 'figuur-op-achtergrond' schilderijen.

Kunst". De postzegels zijn ontworpen door en gebaseerd op schilderijen van Fons Haagmans uit Maastricht. De Zomerzegels van 2004 tonen, traditiegetrouw, afbeeldingen van bloemen. Dit jaar zijn de tulp, iris, distel, klaproos, lelie en tudorroos uitgewerkt door Fons Haagmans uit Maastricht. Hij heeft de afgebeelde bloemen bewust niet realistisch of natuurgetrouw weergegeven, maar juist gestileerd zoals ze voorkomen in de heraldiek: bijvoorbeeld in familiewapens of op gevelstenen. Door de wijze van afbeelden ziet de kijker dat er meer achterzit, waarbij de precieze betekenis mysterieus blijft. In de kleurkeuze is goed te zien dat Haagmans beeldend kunstenaar is en geen grafisch ontwerper. De kleuren zijn door Haagmans zelf gemaakt en gemengd. Door het gebruik van echte schilderskleuren sluiten de zegels aan bij klassieke postzegels uit de jaren 30 en 50 van de vorige eeuw. Haagmans: "Een postzegel is eigenlijk het kleinst mogelijke schilderij dat je kunt maken". Haagmans heeft in het ontwerp de klassieke werkwijze vermengd met de moderne. "Ik heb de zes bloemen eerst in het groot gemaakt, net als mijn gewone schilderijen. Vervolgens heb ik die stukken ingescand en het materiaal weer digitaal bewerkt. Uiteindelijk zijn ze verkleind tot postzegelformaat." Haagmans was zeer nauw betrokken bij alle aspecten van het ontwerpproces. Behalve de afbeeldingen heeft Haagmans ook de grafische elementen op de postzegels ontworpen. Voor de getallen gebruikte hij zijn eigen ontworpen cijferreeks. De Typografie is uitgevoerd in zijn eigen handschrift dat hij op de computer stileerde. "Ik wilde graag betrokken zijn bij elk facet van de postzegel" aldus Haagmans.

Ziekenhuis Leyenburg

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 752.