kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francisco Borès

Spaans schilder, geboren 6 mei 1898 in Madrid - overleden 10 mei 1972.

Geheel in lijn van de familietraditie begint Francisco met een studie bouwkunde alvorens hij in 1916 overstapt naar de Academie voor Schilderkunst.

In 1922 exposeert hij voor de eerste keer in de Salon Oficial in Madrid. Het jaar daarop sluit hij zich aan bij Spaans-­Zuidamerikaanse groep der Ultraïsten en begint hij de meest prestigieuze literaire en artistieke kringen te frequenteren.

Leerde in 1925 in Parijs Juan Gris kennen. Zijn ervaringen met het kubisme combineerde hij weldra met de kleurigheid van de Fauves.

Nam sinds 1929 deel aan de tentoonstellingen van Salon des Surindépendents in Parijs.

Parijse School van de jaren '50 (Francisco Bores en Hernando Viñes)
Het revolutionaire klimaat in Spanje na de eeuwwisseling en de burgeroorlog van 1936 zette een rem op de ontwikkeling van de moderne kunst in Spanje. Veel kunstenaars verlieten het land en vestigden zich in Parijs. Onder hen Picasso, Miró, Juan Gris en Dalí. Ondanks dit gegeven is hun leven en werk bepalend geweest voor de ontwikkeling van de moderne kunst in Spanje in de twintigste eeuw.

Over zijn begintijd zegt Bores: 'Alles was nieuw voor mij, impressionisme, kubisme, surrealisme Voor mij waren het geneeskrachtige kruiden waarvan ik de werking niet kon ontcijferen. Ik heb overal aan geroken. Cezanne interesseert hem maar echt gegrepen wordt hij door Matisse, door Derain in zijn constructieve, aan het kubisme verwante, perioden door Picasso. Wel blijft Bores een tegenstander van modieuze 'ismes': 'De schilderkunst moet haar vrijheden herwinnen, inclusief het observeren van de werkelijkheid.' - (Maximaal Minimaal Invasief, Jean de la Rosette (www.aup.nl))


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 32.