kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

François Joseph Navez

Belgisch schilder en lithograaf, 19.11.1787 Charleroi - 10.10.1869 Brussel.

Hij was een leerling van de Brusselse academie en vooral van J.L. David in Parijs. Van 1835 tot 1862 was hij directeur van de academie te Brussel. In 1845 werd hij lid van de Academie van België.

Zijn werk bestaat uit historiestukken, religieuze taferelen, portretten en groepstaferelen van adellijke personen die opvallen door hun echtheid, eenvoud en hun geraffineerd koloriet. Hij was één van de zuiverste Belgische classicisten. (Summa; 25 eeuwen 276)

Biogafie
François-Joseph Navez is afkomstig uit Charleroi en was een leerling van de neoklassieke Franse schilder Jacques-Louis David (1748-1825). Van 1817 tot 1822 brengt hij, dankzij het bekomen van een beurs, vijf jaren in Italië door en heeft omgang met artiesten zoals Ingres en Granet.
In de eerste plaats werkt hij verder aan de ontwikkeling van het staatsieportret, een genre waarin hij uitmunt en dat een groot succes kent sinds het einde van de XVIIIde eeuw.
De precisie en de verfijndheid van de tekening, de zorg om het detail en de weergave van de materie bevestigen de technische expertise van de schilder. Navez is eveneens auteur van religieuze of mythologische composities, alsook van grote historische taferelen.
Na zijn verblijf in Italië ontwerpt hij taferelen op zo'n Italiaans, composities met talrijke personages in een eerder sentimentele of nostalgische atmosfeer. Zijn schoonzoon en leerling wordt Jean Portaels (1815-1895), beroemd oriëntaals schilder. - (Portret van de familie de Hemptinne,
. Zelfportret, 1826, Brussel, K.M.S.K.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 4.