kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank Bruggeman

Website: Frank Bruggeman (Noordoostpolder, 1966) uit Rotterdam begeeft zich op het snijvlak tussen beeldende kunst en vormgeving en manifesteert zich in de vorm van: objecten, installaties, fotografie, en invoegingen in in- en exterieuren en de Openbare Ruimte.

Frank Bruggemanis gefascineerd door de natuur en eigenlijk nog meer de wijze waarop de mensen hiermee omgaan. Overkoepelend thema binnen Bruggeman's oeuvre is de toekenning van een geheel eigen waardensysteem. Een consequent toegepaste blauwe kleur maakt dat de onderlinge hiƫrarchie tussen de objecten vervalt. Dit werk krijgt onder andere zijn uitwerking in de vorm van tijdelijke (urbane) tuinen.

24-8 t/m 22-9-2007 Expositie in Brutto Gusto: Side-Branch Scenery
In onze vijfde tentoonstelling in Berlijn verandert Brutto Gusto_fine arts in een geheimzinnige veredelde blauwe tuinschuur vol met plantenatributen.

De tentoonstelling SIDE-BRANCH SCENERY zal een soort veredelde opstelling worden. Side-branch betekent in dit geval eigenlijk een zijpad van waar het om zou moeten gaan, als een voyeuristisch kijkje achter de schermen van een tuinman. De vaak weggedrukte ambivalente houding tegenover natuur is het belangrijkste uitgangspunt. Sommige planten worden gekoesterd en vertroeteld tegen alle natuurlijke omstandigheden in terwijl andere planten, die wel gedijen in diezelfde omgeving van het leven worden beroofd.

De getoonde alledaagse objecten zoals tuingereedschap, opbergmaterialen, stellingen en bloembakken zijn voorzien van een ultrablauwe coating. Het is duidelijk dat deze materialen een belangrijke plaats innemen in het leven van deze man, voor hem zijn het de heilige werktuigen zonder welke geen bloemenpracht kan ontstaan. Dit gereedschap verdient de volle aandacht, dat ze helaas zo vaak moet ontberen. In filosofische zin staat het gebruik van de blauwe kleur voor een Umwertung aller Werten, belangrijk en onbelangrijk verliezen hun status ten faveure van een zeer persoonlijke orde.

Ook het fotografische werk houdt een voortzetting in van bovengenoemde beginsels. De grootste foto toont een verzameling gerangschikte dode takken. Dit symbool van de levenscyclus is tegelijkertijd een ode aan de schoonheid van de dood alswel een herinnering aan een bloeiende tuin.

Brutto Gusto, www.bruttogusto.com, Gartenstrasse 1, D-10115 Berlin

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.