kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank Van Hemert

Frank Van Hemert (1956)

Nederlands graficus, schilder, collagekunstenaar en beeldhouwer.

Geboren in Kerkrade 10 januari 1956. Woont en werkt in het weidse polderlandschap van Noord-Holland, in het gehucht Starnmeer.

Het werk van Van Hemert heeft een sterk autobiografisch karakter. Schelle kleuren vragen de aandacht. De kunstenaar is voortdurend op zoek naar confrontatie en emotie in zijn werk. Menselijke emoties als machteloosheid, woede en agressie worden omgezet in beelden en kleuren. De techniek van het schilderen speelt een grote rol. Vegen, spatten en handafdrukken zijn duidelijk waar te nemen. In de schilderijen die op het eerste gezicht alleen maar lijken te bestaan uit kleurvlakken, is bij nadere beschouwing figuratie te herkennen: een hond, een arm, een matras. Van Hemert gebruikt de figuratie als symbolen om gevoelens uit te drukken.

series
Van Hemert werkt zijn thema's graag uit in series. Hij geeft zich zo de ruimte al zijn emoties en energie die dat thema hem brengt te kunnen uiten. Zijn series zijn gebaseerd op één thema met onder andere als titel: Secret Survivors, Laatste slaapkamer, Mind of Tibet en Und die Frauen warten… De series bevatten zowel tekeningen als schilderijen, die ondanks hetzelfde thema sterk in sfeer verschillen.

Volgde de TeHaTex opleiding in Tilburg en werkte daarna in de Ateliers '63 in Haarlem

Frank Van Hemert kreeg vroeg in zijn carrière bekendheid door de prominente deelname aan de Documenta 7 in Kassel (1982). Verscheidene tentoonstellingen, onder andere in het Haags Gemeentemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum Twenthe Enschede, volgden.

2003 Museum Het Valkhof - Tekeningeninstallatie
Is Frank van Hemert vooral bekend vanwege zijn grote, kleurrijke schilderijen, nu krijgt het publiek de kans om ook zijn tekeningen te zien. In de Projectruimte moderne kunst toont hij tekeningen van menselijke figuren, dieren en plantaardige motieven, voornamelijk in zwart-wit, uit de series 'Secret Survivors', 'You / Me', 'Mind of Tibet' en 'Flowers of Romance'. De titels lijken bezweringen, hartenkreten om vat te krijgen op het leven met al zijn emoties. Schilderen en tekenen is voor Frank van Hemert even belangrijk - hij brengt hierin geen hiërarchie aan. Net als de schilderijen ontstaan de tekeningen meestal in series. Van Hemert werkt in reeksen van 3 tot 15 bladen, die qua voorstelling en compositie met elkaar verband houden. De presentatie in de Projectruimte is voor hem interessant, omdat hij voor het eerst de bestaande series op een nieuwe manier gaat rangschikken. Hoe kunnen de bladen samen optimaal worden gepresenteerd? Wat vertellen de tekeningen? Welk totaalbeeld ontstaat in een onverwacht ensemble? Een installatie van karaktervolle tekeningen is het resultaat. Op een aantal geëxposeerde tekeningen zijn armen en benen afgebeeld, lichaamsdelen die het meest beweging en contact verbeelden. Soms zijn ze omgeven door neergeschreven woorden en zinnetjes, als teken dat de emotionele interactie voortdurend aanwezig is. Angstaanjagende dierfiguren, wolven en adelaars, roepen een sfeer op van agressie en turbulentie. Zij staan voor de authentieke kracht van de natuur, die tegelijk ook een heel andere, poëtische kant van zich laat zien in de vorm van tere bloemen, zaden en pluizen.
Frank van Hemert wil sensaties intensief beleven en in zijn werk tot uitdrukking brengen. Hij streeft ernaar om door middel van zijn beelden waarachtig te kunnen communiceren met zijn medemensen. De tekeningen tasten als het ware het leven af, met zijn hoogte- en dieptepunten, vreugde en verdriet. In vergelijking met zijn grote schilderijen zijn de tekeningen van Van Hemert intiemer en vertellen ze over zijn persoonlijke ervaringen en waarnemingen. Hoewel de tekenkunst hem dwingt tot meer geconcentreerd werken, blijft de rusteloosheid ook op papier zichtbaar. Aangezien de motoriek van het schetsen ruimte vraagt, hebben ook zijn tekeningen vaak nog een respectabel formaat.

Titels die u tegen komt bij Frank van Hemert zijn "Mind of Tibet", "You/me" en "Engel". Heeft hij met deze thema's een boodschap voor de wereld? Frank van Hemert: "Ik schilder uiteindelijk om over het leven te leren.Ik ken geen sterke behoefte om te communiceren."
Toch breng je je werk naar buiten. "Ja, ik wil het best laten zien. Reacties op mijn werk krijg ik als ik mensen op mijn atelier uitnodig. De een krijgt tranen in de ogen, vaak vanwege persoonlijke ervaringen. De ander wordt er heel vrolijk van. Ben ik dan aan het communiceren?
Ik zou het echt niet weten. Waar ik wel naar streef is het gevoel om te worden opgetild. De oerstaat van het geluk, aan jezelf voorbijgaan. Een soort van oertrilling teweeg kunnen brengen, zoals de jonge Anton Heijboer en Van Gogh, die er dichterbij zat. Maar ik ben er ook bang voor, misschien ben ik nog te jong. Het falen is altijd aanwezig. Toch is die uiteenzetting van je twijfels, de onzekerheid die er bij komt de basis van je creativiteit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.