kunstbus
Dit artikel is 28-12-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franky Cane

Belgische graficus Francky (Caen) Cane (1961 Roeselare - Moerbeke-Waas 2019) geldt als een van de grootste vernieuwers van de houtsnede sinds Frans Masereel. Kenmerkend voor het werk van Francky Cane is het formaat waarop hij met hout en linosnede werkt. De Vlaamse traditie is eerder bekend voor houtsnede op klein formaat. Cane ziet het veel groter en deinst niet terug voor grote panelen die niettemin betaalbaar moeten blijven voor een kunstliefhebber.

Francky Cane heette eigenlijk Caen, maar toen zijn familienaam bij zijn eerste tentoonstelling in 1984 in Veurne foutief als 'Cane' op de affiche stond, maakte hij er dan maar zijn artiestennaam van. Francky groeide op in Gits.

Cane was gekend als grafiekkunstenaar van de bekende galerie De Zwarte Panter in Antwerpen. Hij maakte grote houtsnedes in zwart en wit. Zijn werk werd vaak vergeleken met dat van Fred Bervoets met wie hij ook bevriend was.

Francky Cane was ook gastdocent grafiek aan de Hogeschool in Gent, departement K.A.S.K.

Louis Paul Boonprijs 2007 gaat naar Francky Cane
De Louis Paul Boonprijs 2007 gaat naar graficus Francky Cane. De prijs, toegekend door de artistieke vereniging Honest Arts Movement die nog door Louis Paul Boon werd opgericht, wil kunstenaars bekronen die hun 'binding met de mens' centraal stellen in hun werk. "Cane mag gerekend worden tot één van de grootste vernieuwers van houtsnede in Vlaanderen sinds Frans Masereel. Hij werkt met beperkte oplages en verzet zich tegen massaproductie", meldt de organisatie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.