kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frans Baake

Frans baake (Stad-Delden 1958) studeerde van 1977 tot 1982 aan de kunstacademie AKI te Enschede. Gedurende een jaar volgde hij de afdeling vrije grafiek aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Zijn werk bestaat voornamelijk uit grafiek (hout-, triplex- en linosneden en zeefdrukken). In zijn kunstenaarsboeken, boeken handelend over diverse onderwerpen en gedrukt in een beperkte oplage, gebruikt hij deze technieken, aangevuld met foto's en teksten. Vaak drukt en bindt hij de boeken zelf.

Zijn fascinatie voor met name afgelegen, boomloze oorden komt veelvuldig in zijn boekwerken en prenten tot uiting. Zo maakte hij o.a. reizen naar IJsland, de Faoer eilanden en de Aleoeten, een boomloze, winderige eilandengroep in de Beringzee, behorende tot de staat Alaska. Na afloop bracht hij verslag uit via de VPRO-radio.

In 1992 bracht Frans Baake een bezoek aan de Falklands. Tien jaar na de oorlog die er gevoerd werd tussen Engeland en Argentinië liep hij te mijmeren en te registreren tussen mijnvelden, pinguïns en scheepswrakken.

In 1996 bezocht hij het Franse eilandenrijkje St. Pierre & Miquelon, gelegen voor de kust van Newfoundland, Canada. Doordat de doorgang tussen 2 eilanden dichtslibde onstond een scheepskerkhof: een bron van inspiratie voor de kunstenaar. Twintig kilometer uit de kust van Newfoundland vindt Frans Baake op deze twee eilanden een authentiek deel van Frankrijk. Franser dan Frans, rotsig en regenachtig. Na de ghost town spookt hij rond bij een scheepswrak en laat Île aux Marins weer onbewoond achter. In Newfoundland belandt hij op het eindpunt van zijn verkenning. Naaldwouden, meren en kliffen maken plaats voor de gemoedelijke sfeer en oude houten huizen van het trotse St.-John's.

Boeken van Frans Baake bevinden zich in (inter)nationale collecties, zoals die van het Museum van het Boek in Den Haag, het Centre Pompidou in Parijs, Victoria & Albert Museum in Londen, het Museum of Modern Art in New York en in particuliere collecties.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 752.