kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frans van Mieris

Frans van Mieris (de Oude)
1658 detail zelfportretVan Mieris — Self Portrait from the Uffizi Gallery
The legendary Uffizi collection offers you a unique opportunity to come face to face with some of history's most celebrated artists.

Nederlands kunstschilder (Leiden, 16 april 1635 - Leiden, 12 maart 1681) was een .

Van Mieris wordt samen met Gerrit Dou en met onder andere Gabriël Metsu gerekend tot de Hollandse fijnschilders, die zo nauwkeurig mogelijk de werkelijkheid wilden weergegeven.

Zijn stofweergave, detaillering en kleurgebruik zijn welhaast onovertroffen. Glas en metaal. Satijn of fluweel. Zeer nauwkeurig, gedetailleerd en haarscherp weet hij in zijn vaak kleine schilderijen een onwaarschijnlijk perfecte weergave van de werkelijkheid te creëren. Het oppervlak is spiegelglad. Penseelstreken zijn met het blote oog niet te onderscheiden.

Behalve een uitzondelijk knap vakman is Van Mieris ook de verteller in verf, de meester die met fijn gevoel de menselijke verhoudingen in verf weet te vangen.

Met mierenvlijt en engelengeduld schilderde Van Mieris interieurstukken, voorstellingen uit het dagelijks leven en portretten, voornamelijk op klein formaat. Hij maakte portretten van welgestelde burgers, bekende of belangrijke ingezetenen van Leiden, zelfportretten en portretten van zijn echtgenote Cunera van der Cock. Ook schilderde hij enkele historiestukken en allegorische voorstellingen.
Hij schilderde veel taferelen uit het leven van de hogere klasses maar schetste ook een beeld van dagelijkse gebeurtenissen uit het leven van arbeiders.Ca. 1658 Detail Bordeelscene

De geraffineerde schilderijtjes zitten vol verborgen boodschappen. Meestal gaat het om ondeugende toespelingen op liefde en erotiek. Vaak spelen de kunstenaar of zijn vrouw een bijrolletje. Dit typeert Van Mieris, die graag een knipoog naar zijn publiek maakte.

Biografie
Frans van Mieris de Oudere werd geboren in een familie van goudsmeden en kunstschilders.

Frans van Mieris volgde eerst een opleiding tot goudsmid. Rond 1650 koos hij voor de schilderkunst.

Na in de leer te zijn geweest bij Jacobus Houbraken, de glasschilder Abraham Toorenvliet en de portretschilder Abraham van den Tempel ging Frans van Mieris in de leer bij Gerrit Dou. Gerrit Dou noemde hem de prins van zijn leerlingen. Frans van Mieris was goed bevriend met Jan Steen.

Van Mieris was in 1657 te Leiden gehuwd met Curera van der Cock. Zij kregen twee zonen, Jan en Willem, die beiden in de voetsporen van hun vader traden. Het gezin bleef in Leiden wonen en behoorde tot de Remonstrantse Gemeente.

Op 14 mei 1658 werd Van Mieris ingeschreven bij het Leidse St. Lucasgilde. In de jaren 1663 en 1664 was Van Mieris hoofdman van het gilde en in 1665 was hij deken.

Al tijdens zijn leven was Van Mieris bekend buiten Nederland. Tot zijn beschermheren behoorden Leopold I (aartshertog van Oostenrijk en van 1658 tot 1705 keizer van het Heilige Roomse Rijk) en Cosimo III de' Medici uit Italië.
Schilderijen van Van Mieris uit deze vorstelijke verzamelingen zijn tegenwoordig ondergebracht in respectievelijk het Kunsthistorisches Museum te Wenen en de Galleria degli Uffizi te Florence. Het aanbod om in Wenen hofschilder te worden, sloeg Van Mieris af.

Veel van zijn vermogen verloor Van Mieris echter aan drank en wanbeheer van zijn financiën.

Frans van Mieris werd begraven in de Pieterskerk te Leiden.

Websites: Willem van Mieris en de zoon van laatstgenoemde, Frans van Mieris, waren talentvolle schilders, maar zij behaalden nooit geheel het niveau en het succes van hun (groot)vader.

Frans van Mieris II Etser, schilder en tekenaar van portretten en genrekunst, geboren 24 december 1689 in Leiden - overleden 22 oktober 1763 aldaar.
Frans Jansz. van Mieris II was de zoon van Willem van Mieris en kleinzoon van Frans van Mieris de oudere.
Periode van werkzaamheid: Leiden 1704 - 1763
Zie Mieris Nederlands schilder en tekenaar van historiestukken en portretten, geboren 17 juni 1660 in Leiden - overleden 17 maart 1690 in Rome.
Plaats/periode van werkzaamheid:
Leiden 1680 - 1686, betaalde op 14 juni 1686 zijn entreegeld bij het Leidse gilde (Sluijter)
Italië 1688 - 1690, in 1688 naar Italië vertrokken, schrijft in januari 1689 vanuit Venetië aan zijn moeder dat hij naar Florence wilde doorreizen (Sluijter)
Leerling van Frans van Mieris I
Stroming fijnschilderkunst
Zoon van Frans van Mieris I, broer van Willem van Mieris.
Zie Willem van Mieris Noord-Nederlands prentkunstenaar, schilder, tekenaar, decoratieschilder (van interieurs), geboren 3 juni 1662 Leiden - overleden 26 januari 1747 Leiden.
Plaats/periode van werkzaamheid: Leiden 1684 - 1747
Onderwerpen: historie, genrekunst, landschappen, portretten, dieren, architectuur (als genre)
Leerling van Frans van Mieris I
Leraar van Hieronymus van der Mij
Invloed op Adam Braun
Stroming fijnschilderkunst
Zie www.rkd.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 26.