kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Franz Marc, Duitse expressionist, geboren op 8 februari 1880 in Munchen.

Franz Marc was de zoon van de schilder Wilhelm Marc. De meeste expressionisten kwamen uit de gegoede burgerij en hadden er moeite mee, om tegen de zin van hun vader in, hun onconventionele wens om kunstenaar te worden door te zetten. Marc heeft thuis stellig meer begrip gevonden.

Hij streefde echter helemaal niet naar een kunstzinnig beroep en had nog als zeventienjarige het lang gekoesterde voornemen om theologie te studeren. Aanvankelijk echter koos Marc op zijn 19de filosofie aan de universiteit van München. Maar eerst moest hij nog een jaar in militaire dienst.

Een jaar verruilde hij de opleiding filosofie voor een studie aan de kunstacademie in zijn geboorteplaats.

Hij maakte verschillende reizen naar Parijs en wat hij zag in deze stad liet diepe sporen na in het werk van Franz Marc.

In 1909 verhuisde hij naar Sindelsdorf.

Aanvankelijk werkte Marc in een naturalistische stijl. Door de loop der jaren versimpelde hij zijn vormen. Kleur ging een belangrijke plaats innemen.

Franz Marc trad toe tot de Neue Künstlervereinigung München in 1911 en richtte met Kandinsky de redactie van der-blaue-reiter op. Ook verleende Marc medewerking aan de uitgave van de almanak van deze kunstenaarsgroep en nam hij deel aan de belangrijke tentoonstelling Sonderbund in Keulen.

Samen met August Macke bezocht Franz Marc in 1912 Parijs, waar het tweetal de kunstenaar Delaunay ontmoette.De grote blauwe paarden

In 1912 schildert Franz Marc De toren der blauwe paarden. Op dit schilderij staan vier blauwe paarden. Omdat zulke blauwe paarden in werkelijkheid niet bestaan, zal het de kunstenaar niet om een weergave van die werkelijkheid gaan. Het gaat Marc, en met hem alle andere expressionisten, om iets anders. Hij gebruikt de kleur blauw omdat die kleur volgens hem de kracht van een paard weergeeft. Door middel van kleur laat hij dus iets zien van het innerlijk van een paard. Hij vervormt de werkelijkheid om kracht en energie uit te kunnen drukken. Volgens sommige kunstkenners zou hij met zijn beroemde 'Blauwe Paarden' uitdrukking hebben willen geven aan mannelijke sexualiteit, viriliteit en dierlijkheid. In de animale creatuur zag hij de reinheid en het onaanraakbare.

Het hele, niet al te omvangrijke oeuvre van Franz Marc bestaat uit dergelijke ontroerende samenklanken van dier en natuur. Toch wilde hij beslist geen werk maken dat bol stond van symboliek. Marc constateerde bezorgd dat de mensheid steeds verder buiten de natuurlijke kosmos geraakt was. Met zijn schilderijen vol harmonieuze samenhang trachtte hij mensen in staat te stellen de aansluiting met de kosmos te hervinden.

In 1913 verbleef Franz Marc een jaar in Tirol, daarna in Ried in Oberbayern.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog meldde Franz Marc zich als vrijwilliger. In 1916 overleed hij bij Verdun.

Tot op dat moment was de Duitse schilder Franz Marc, frontsoldaat sinds september 1914, van mening geweest dat er geen principieel verschil bestond tussen oorlog en vrede. Niet dat hij de oorlog toejuichte, verre van dat, maar de burgerlijke vredestijd kon hem evenmin bekoren. Zowel oorlog als vrede waren perioden van strijd: de een op lichamelijk, de ander op geestelijk en economisch niveau. Oorlog was ook niet de oorzaak van het lijden, maar het gevolg. Hij was er de lichamelijke manisfestatie van. Verdun echter leek hem van mening te doen veranderen. De dagen te Verdun waren 'de kolossaalste van alle oorlogsdagen. Van de waanzinnige razernij en kracht van de Duitse inval kan niemand zich een voorstelling maken die het niet heeft meegemaakt.' Nu schreef hij in zijn brieven aan het thuisfront ineens wel over 'deze diep beschamende, schandelijke oorlog'. Op 2 maart 1916 schreef hij aan zijn vrouw al dagenlang niets anders te hebben gezien 'dan het ontzettendste dat mensenhersens zich kunnen voorstellen'. Twee dagen later sneuvelde hij.

Brief van Franz Marc (1880 - 1916) aan zijn vrouw: ' Liefste...
Momenteel huizen we met de colonne op een geheel verwoest landgoed waar de voormalige Franse frontlijn overheen liep. Als bed heb ik een konijnenhok ondersteboven gelegd, het gaas eraf en met hooi gevuld en zo in een kamer gezet die nog beschutting biedt tegen de regen! Natuurlijk heb ik genoeg dekens en kussens hier, zodat er heel goed in valt te slapen. Maak je geen zorgen, ik red het wel, ook wat mijn gezondheid betreft. Ik voel me goed en zorg heel goed voor mezelf....Kussen, je frank.'

Franz Marc is dezelfde dag 's middags om vier uur gesneuveld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 854.