kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fré Cohen

Fréderika Sophia Cohen werd op 11 augustus 1903 in Amsterdam geboren. Zij overleed 14 juni 1943 in Hengelo (Overijssel).

Biografie
Fré Cohen was de dochter van een diamantbewerker. Fré toonde als kind al belangstelling voor tekenen en wilde tekenares worden. In Betondorp had zij al een kleine werkkamer, maar dat veranderde in een flink atelier toen zij in 1932 een zelfstandig huis betrok in de Karel du Jardinstraat in Amsterdam.

Maar daarvoor kwam zij na haar MULO-opleiding na enige omzwervingen in 1921 terecht op kantoor bij de draad- en kabelfabriek Draka. Daar mocht zij al enige advertenties ontwerpen. In de avonduren volgde zij een cursus tekenen en van de schilder Wim Schuhmacher kreeg zij les in modeltekenen. In 1923 kwam zij terecht bij uitgeverij N.V. Ontwikkeling - voorloper van de Arbeiderspers - waar zij naast kantoorwerk ook tekenwerk te doen kreeg.

In 1915 was N.V. Ontwikkeling door de Sociaal-democratische Arbeiders Partij (SDAP) opgericht. Via haar werk voor deze uitgeverij kreeg ze toegang tot de partijdrukkerij Vooruitgang. Als ontwerpster die zich ook met het zetsel bemoeide werd ze daar door haar manlijke collega's aanvankelijk met argwaan bekeken. Bijna al het drukwerk voor de AJC werd bij Vooruitgang gedrukt en het meeste werd door Fré ontworpen. Zij was ook een ijverig lid van de AJC en deed met alle activiteiten mee, zoals het werk en spel rond de Paasheuvel.

Van 1927 tot 1929 volgde zij een opleiding op de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool, zij haalde daar haar einddiploma Grafiek. Één van haar leermeesters was de bekende graficus Jan Bertus Heukelom.

Van 1929 tot en met 1932 kwam zij in dienst bij de Stadsdrukkerij Amsterdam. Tot 1941 kwam zij bij deze drukkerij in dienst als freelance medewerkster en kreeg de gelegenheid bijna al het voorkomende drukwerk voor de gemeentediensten te ontwerpen. Verder maakte zij boekbandontwerpen voor de uitgeverijen de Arbeiderspers, Emanuel Querido en de Wereldbibliotheek Ze was zeer bedrijvig en energiek en werkte in een hoog tempo wat haar bij de Stadsdrukkerij de bijnaam "Saartje Wip" opleverde. Zij heeft grote invloed gehad op de vormgeving van de jaren dertig.

Daaarnaast maakte zij ook vrij werk in de vorm van schilderijen, tekeningen en het ontwerpen van exlibris voor particulieren.
Fré zat in de oorlogsjaren achtereenvolgens ondergedoken in Amsterdam, Diemen, Rotterdam, Winterswijk en Borne. In die periode bleef ze echter, zo goed en zo kwaad als het kon, illegaal doorwerken. Op 12 juni 1943 werd ze echter in Borne door de Duitsers opgepakt. Door het innemen van pillen, maakte ze een einde aan haar leven. Na twee dagen overleed ze op 14 juni 1943 in een ziekenhuis in Hengelo.

Literatuur:
* Peter van Dam en Philip van Praag 'Fré Cohen, leven en werk van een bewogen kunstenares 1903-1943'
Uniepers Abcoude 1993. ISBN 9068251236
*Diverse auteurs: 'Rond Paasheuvel en Prinsenhof - Fré Cohen': Stadsdrukkerij van Amsterdam, 1977.

Websites:
. Samenstelling: Bram Huyser

"Fré Cohen" 1903 1943

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.