kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fred Fritschy

Fred Fritschy (1932)

Nederlandse schilder, aquarellist, graficus, tekenaar van landschappen, stadsgezichten, portretten en modeltekeningen.

'Stil, zo prachtig stil' benoemt Marinus Schroevers het werk van Fred Fritschy in een interview. Hij vraagt zich verder af hoe het mogelijk is om zó te schrappen in een werk, dat alleen de hoofdzaak overblijft - die paar werkelijke lijnen en die ene atmosfeer - waarin alle verbijzondering wordt opgeheven en de samenhang van de wereld wordt hersteld.

Hoewel hij altijd had getekend, begon Fred Fritschy zijn loopbaan als huisschilder. In de avonden volgde hij tekenlessen en zijn leraren adviseerden hem om naar de kunstacademie te gaan. Het werden avondlessen bij de kunst-nijverheidschool - de latere Rietveldacademie - met de opleiding voor illustrator. Hij tekende met pen en inkt en werkte de tekeningen af door er met verdunde inkt over heen te gaan.

Later keek hij de techniek van het aquarelleren af van de schilder Hans Engelman, met wie hij regelmatig buiten schilderde in de omgeving van Amsterdam. Hier vindt Fritschy zijn thema: de natuur, de mens en het landschap en vooral de sfeer die dit thema uitstraalt. Met grote en eenvoudige vlakken, zonder veel details, maar direct in en naar de natuur, schildert hij de omgeving van Amsterdam. Door de wisselwerking met de sfeer van het onderwerp en met zijn eigen gemoedstoestand komt hij tot een eigen interpretatie. Fritschy gebuikt diverse technieken zoals tekenen, aquarelleren, schilderen en etsen.

Fritschy vindt het belangrijk dat de voorstelling in zijn werken nog herkenbaar is, maar dat wil niet zeggen dat ieder detail nauwkeurig weergegeven moet worden. Buiten schildert hij het liefst aan het einde van de middag als de zon bijna ondergaat. Op dat moment vervagen alle details en het landschap lijkt dan samen te vloeien. Bij voorkeur kijkt hij tegen de lage zon in, die landschappen en stadsgezichten verandert in prachtige silhouetten. Hij werkt altijd met grote vlakken, waarbij hij de compositie goed in de gaten houdt zodat alle elementen in een tekening of aquarel een relatie met elkaar aangaan. De voorstelling mag vooral geen 'plaatje' worden. De essentie van een werk is voor hem de sfeer die het uitdraagt.

Voor zijn aquarellen vormt een goede tekening de basis. In een aquarel kan maar weinig veranderd worden en dus moet het in een keer goed op het papier komen. Hij werkt van licht naar donker, laag over laag, met soms wel dertig lagen over elkaar. Als hij in de winter niet buiten kan schilderen, werkt hij de pentekeningen en de aquarellen in zijn atelier verder uit in olieverf of in etsen.
Ook in zijn modeltekeningen streeft Fritschy er naar de essentie van het model zo raak mogelijk neer te zetten. Zijn modellen zijn geen figuren in bevallige poses maar tonen hun karakter en het leven dat zij geleid hebben.

Winnaar Jeanne Oosting Prijs, 2004 voor zijn aquarellen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.