kunstbus
Dit artikel is 09-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frederic Thursz

Frederic Matys Thursz

Frederic M. Thursz, Amerikaans schilder van Marokkaanse komaf, geboren 7 juli 1930 in Casablanca en gestorven 4 juli 1992 in Keulen.

Frederic Matys Thursz is een abstract schilder van monochrome schilderijen. In zijn vaak grote schilderijen onderzoekt hij de effecten van kleur en licht. Thursz gebruikt een heleboel lagen van een semi-transparante verf in pigmentkleuren en metaalkleuren, waarmee hij de glanseffecten evenals de lichteffecten van het oppervlak van zijn werken versterkt. Zijn artistieke ontwikkeling sluit aan bij zowel de New Yorkse school van in het bijzonder Mark Rothko en de naoorlogse Parijse school van vooral Jean Fautrier.

Biografie
Frederic M. Thursz wordt op 7 juli 1930 in Casablanca in Marokko geboren en verhuist met zijn ouders in 1941 naar de Verenigde Staten.

In 1953 behaalt Thursz zijn Bachelor of Arts aan de Arts Students League, Queens College. In 1955 behaalt hij zijn Master of Fine Arts aan de Columbia University. In 1957 behaalt hij zijn doctorale studies in kunsthistorie aan het Institute d'Art et d'Archéologie in Parijs.
Van 1958-68 geeft hij colleges aan de Universiteit van Kentucky en van 1967-1969 geeft hij colleges aan de Aspen School of Contemporary Art.

Vanaf 1968 doceert Thursz aan de New York School of Drawing Painting en Sculpture tot aan zijn dood. Hij woont en werkt in Ossining, New York en Parijs.

In 1991 heeft hij een solo-expositie in Galerie Lelong in New York en in Galerie Lelong in Parijs. In 1992 neemt hij deel aan Documenta 9 te Kassel.

Bij zijn leven en na zijn dood heeft Frederic M. Thursz veel solo-exposities en neemt hij deel aan veel groepsexposities, in zowel de V.S. als in Europa

Op 4 juli 1992 sterft Thursz in het ziekenhuis van Keulen, volgens Lily Wei kunstcriticus en vriendin, aan complicaties na een hartoperatie.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.