kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Freerk Wieringa

Freerk Wieringa (1978) gebruik van stereotypen die diep geworteld zijn in de menselijke geest. Zijn beelden en computerprints bevatten verwijzingen naar zowel de high als de low culture. Met name iconen van kracht en overdreven uitingen van emoties vormen een bron van inspiratie. Daarbij maakt hij niet alleen gebruik van hedendaagse stereotypen als bijvoorbeeld auto's en American footbal maar ook van academische verwijzingen als de sokkel en de traditionele functie van een beeld als monument.

Discipline: monumentale kunst, beeldhouwkunst, nieuwe media
Vormgeving: illustratieve en grafische, vormgeving en nwe media
Technieken: digitale technieken, anders
Materiaal: (corten)staal / r.v.s.
Benadering: monumentaal figuratief, figuratief-abstraherend, experimenteel,
Thema's: emoties en relaties, populaire beeldcultuur, beeldende kunst, -gesch.

CIBAP Zwolle (diploma behaald) reclame 1994-1998
Hogeschool voor de Kunsten Arnhem vrije kunst (1998-2002)
Freerk Wieringa is in 2002 afgestudeerd aan de faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Sindsdien is zijn werk te zien geweest in verschillende groep- en solotentoonstellingen in Nederland en Duitsland.

Museum voor Moderne Kunst (groeps tent.) Arnhem 2002

2002 expositie Kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek
Freerk Wieringa gebruikt eigen archetypes om vorm te geven aan persoonlijke gemoedstoestanden. Stijl en materiaal zijn per beeld verschillend. Ze worden gekozen omdat ze passend zijn bij het onderwerp en metaforische karakter intensiveren. In het werk 'A-hero' (portret van een Amerikaanse voetbalspeler) gebruikt hij een hedendaags ikoon van heldendom. Het beeldhouwwerk 'Saul' refereert aan de bijbelse koning Saul; dit werk is allegorisch voor mentale val.

De Grote Kerk (groeps tent.) Den Haag 2003
Nijmegen 2003 Het Valkhof Museum (groeps tent.) Projectiel02: Argusscoop

Hooghuis (groeps tent.) Arnhem 2004

De laatste tijd houdt Freerk Wieringa zich voornamelijk bezig met beelden die door middel van computersturing en pneumatiek op de toeschouwer reageren. Door deze interactie beleeft de toeschouwer de beelden op een directe en fysieke manier en wordt zodoende onderdeel van het werk. In 2005 was zijn computergestuurde, interactieve werk 'Dog' te zien op Art Rotterdam.

2005 Freerk Wieringa. Het werk Dog is een interactief sculptuur van 2,60 x 3,20 meter dat een waakhond voorstelt. Door middel van computergestuurde pneumatiek en camerasensoren komt het beeld tot leven en reageert op de aanwezigheid van de toeschouwer. Het beeld 'weet' waar de toeschouwer is, hij volgt hem met zijn blik en naarmate de toeschouwer nadert wordt de hond waakser: hij staat op en gaat blaffen of zoekt juist toenadering.

Archetypisch: 'De afgelopen jaren heb ik mij toegelegd op het maken van ruimtelijk werk. In mijn beelden verwerk ik iconen uit de low en high culture. Zo gebruik ik naast hedendaagse verwijzingen naar bijvoorbeeld auto's en American footbal ook academische verwijzingen als de sokkel en de traditionele functie van een beeld als monument. Wat mij aanspreekt aan iconen is hun directe leesbaarheid en herkenbaarheid. Gebruikmakend van icoonachtige kwaliteiten maak ik archetypes met universele emoties. Archetypes interesseren mij omdat zij aan de basis van persoonlijkheid staan. Identiteit en hoe deze gevormd wordt door archetypes, commercie, geloof en andere extreme factoren fascineert mij enorm.

Typerend voor mijn werk is dat ik vaak gebruik maak van staal. Staal wekt associaties op van hardheid, en heeft de eigenschap zowel theatraal als klinisch te kunnen zijn. Door het gebruik van staal geef ik mijn werk een krachtige uitstraling. De hardheid van het materiaal heeft ook zijn weerslag op mijn werkwijze. Een fout is immers niet zo eenvoudig te herstellen als in een wat kneedbaarder materiaal. Deze intensieve werkmethode dwingt mij voor weloverwogen vormkeuzes.'

Expositie in Galerie Bart Amsterdam expositie in Galerie Bart geeft een overzicht van het werk en de werkwijze van Freerk Wieringa. . . .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.