kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

fresco

Fresco

In de muziek: Frescamente, Frisch

Fresco in de kunst: is een aanduiding voor een muurschildering op natte kalk. Op een muur wordt over een houtskooltekening een laag verse kalk aangebracht. Terwijl deze laag droogt, wordt deze met in kalk en later in water opgeloste pigmenten beschilderd. Deze 'verf' gaat een chemische verbinding aan met de drogende kalklaag, waardoor een duurzame wandschildering ontstaat.

Fresco Buono
Hier wil ik de fresco buono beschrijven, speciaal voor de kunstbus.

Wat is de waarde van deze techniek?
Eén: het op de natte kalk ondergrond schilderen vereist de nodige ervaring.Men moet min of meer op gevoel(=ervaring plus talent)te werk gaan. Omdat het niet altijd gelijkelijk drogen van een muur tot problemen kan leiden mbt de tijdsduur van het opbrengen van een tafereel is het zaak om een muur, afhankelijk van de dikte, wekenlang nat te maken, opdat het drogingproces langzaam verloopt.

Twee: Het opbrengen van de kleuren(=zijn in water opgeloste pigmenten) vereist ook de nodige kennis en vaardigheid, zelf heb ik die tijdens een verblijf in Italië bij dottore Eduardo Piannetti opgedaan.
De vaardigheid bestaat hierin dat je precies weet waar je de kleuren neer gaat zetten, in welke felheid en in de juiste transparantie, want de kleur krijgt na droging zijn definitieve kleur en kan niet meer bijgewerkt worden.

Drie: door het bovenstaande te weten dienen de tekeningen die men wil maken eerst op de zogenaamde kartons gemaakt te worden, vervolgens worden deze opgebracht, op de natte ondergrond door de lijnen met gaatjes door te prikken een deze te vullen met houtskool of krijt zodat we het hele tafereel op de juiste plaats hebben staan.

Vier: Dan vullen we de vlakken met kleuren die we willen zien in het eindresultaat, er is zolang de muur nat is gelegenheid enige correctie aan te brengen, maar deze zal altijd als correctie zichtbaar blijven maar laat ook een beetje artistieke vrijheid aan de kunstenaar zo hij dat wil. Want op zich is deze techniek niet geschikt voor enige vorm van vrije expressie, dus in feite heel gebonden, zoals een muziekstuk van mozart.

Vijf: Dan krijgen we het drogingsproces waarbij de pigmenten met de kalkgrond samen één worden, dit duurt afhankelijk van de dikte van de muren een week of 6. Tijdens dit proces krimpt de mortel door waterverlies, wordt daardoor poreus, koolzuur kan binnendringen, en wordt de muur en de schildering keihard en heeft een fantastische levensduur voor de boeg.

Dit is in het kort het verhaal van een natte fresco. Een fresco buono.

DQ.Bosart


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.