kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Friso Wiegersma

Nederlandse schilder, dichter en ontwerper

Wiegersma is van van huis uit schilder. Bij het grote publiek is hij echter vooral bekend als tekstdichter voor veel Nederlandse artiesten, onder wie zijn in 1974 overleden levenspartner, zanger en kleinkunstenaar Wim Sonneveld. Bijna iedereen kent wel het lied Het Dorp, de Nederlandse herschrijving van La Montagne van Jean Ferrat door Sonneveld gezongen.

Wiegersma is als schilder, dichter en ontwerper een multitalent. Dat heeft hij als lastig ervaren: „Je mag duidelijk maar één beroep uitoefenen, dan weten Ze tenminste wat Ze aan je hebben. Maar ik ben al die jaren als schilder én als tekstdichter gewoon eigenwijs mijn eigen gang gegaan, en in mijn schilderen tegen alle op dat moment geldende eigentijdse stromingen in."

levensloop
Wiegersma was jongste van vijf zonen van de legendarische huisarts en schilder uit Deurne Hendrik Wiegersma.
Friso Wiegersma werd in 1925 in het Brabantse Deurne geboren, als vierde zoon van een huisarts. De tuin van het ouderlijk huis zou hij later beschrijven in 'Het dorp', het lied dat hij schreef voor zijn partner Wim Sonneveld.'

Na de oorlog vertrok Wiegersma uit Deurne en ging via de Kunstnijverheidsschool in Arnhem naar Amsterdam om er kunstgeschiedenis te studeren. Hij was vast van plan om in de voetsporen van zijn vader te treden en schilder te worden.

Zijn ontmoeting met Wim Sonneveld bracht hier echter verandering in. Wiegersma werd op slag verliefd toen hij hem zag optreden. Vervolgens zat hij zo vaak bij Sonneveld op de eerste rij dat deze hem wel moest opmerken, waarna de twee een relatie kregen. Wim vond dat Friso's artistieke talent tot uitdrukking kon komen als decor- en kostuumontwerper in de theaterwereld, hetgeen gebeurde. Wiegersma ontwierp decors, kostuum en programmaboekjes voor veel gerenommeerde toneel-, ballet- en operagezelschappen en - vanzelfsprekend - voor zijn levensgezel.

Vanaf 1964 begon Wiegersma ook liedteksten te schrijven voor Wim, waaronder het bekende Nikkelen Nelis. Hij deed dat onder het pseudoniem Hugo Verhage, omdat Wim dat beter leek, en hij zou het blijven doen tot aan diens dood in 1974.

Het dorp
Beroemd werd vooral Het dorp, een complete herschepping van het chanson La Montagne van Jean Ferrat. Aanvankelijk had Wim helemaal geen zin in het lied, vertelde Friso eens: „Het ging over mijn geboortedorp Deurne. Die dorpen waren allemaal hetzelfde. Maar het was de tijd van: wat moeten we met die ouwe onzin, we moeten naar de moderne tijd. Wim zag er dus niks in. Ik heb het tegen zijn zin toch geschreven. En hij zag toch wel dat het goed was. Het is ook een van Wims lievelingsliedjes geworden en geldt nu eigenlijk als zijn lijflied.'

Hij was de vriend van Wim Sonneveld tot diens dood aan een hartaanval in 1974. Sinds diens dood stond Friso, zoals hij zelf zei, bekend als 'de weduwe Sonneveld'. Af en toe kwam dat hem behoorlijk de keel uit. Het stond zijn werk als tekstdichter voor anderen, onder wie Rients Gratama, Frans Halsema, Willeke Alberti en Purper, aanvankelijk in de weg.

Telkens weer
Een groot succes was het door Willeke Alberti gezongen Telkens weer, dat Wiegersma schreef voor de film Rooie Sien.

Breed werd de erkenning door de verschijning in 2000 van de bundel 'Telkens weer het dorp', waarin, voorzien van twee cd's, al zijn liedjes werden opgenomen.

Door zijn werk als tekstdichter was zijn schilderwerk wat op de achtergrond geraakt, maar hij was het altijd wel blijven doen. In de jaren '90 legde hij er zich volledig op toe. Groot was dan ook zijn dank toen het museum Jan van der Togt in Amstelveen in de lente van 2006 een overzichtstentoonstelling en een oeuvrecatalogus aan zijn schilderwerk wijdde. 'Dat ik dit nog mag meemaken aan het eind van mijn leven', zei hij. Zijn schilderwerk was eindelijk iets van hem alleen. En hij had het niet te danken aan zijn vader. Hij had het zichzelf geleerd.

05/05/2006 <> 11/06/2006 Friso Wiegersma - schilder Museum Jan van der Togt in Amstelveen organiseert dit voorjaar een unieke tentoonstelling van de schilderijen van Friso Wiegersma, ter gelegenheid van diens tachtigste verjaardag. De tentoonstelling werd op zondag 7 mei om 16:00 uur door schrijfster Marjan Berk geopend.
Wiegersma schildert figuratief, in een terughoudende, soms verstilde stijl. „Ik ben nooit met verhalen bezig, al blijkt dat mensen die mijn werk zien vaak associatief te werk gaan en hun eigen verhaal erin zien. Iedereen mag het ervaren zoals hij of zij het wil. Al ben ik voor mezelf enkel en alleen bezig met de Compositie: het plaatsen van voorwerpen of figuren in de wereld die ik creëer, mijn fantasiewereld. Onbewust heb ik natuurlijk mijn ziel er in gelegd, maar juist het onderbewuste is in alle kunstvormen nou net dat wat voor mij Kunst zo spannend maakt", vertelt Wiegersma.
Wiegersma is erg blij met de overzichtstentoonstelling. „Mijn hoop is dat de mensen nu niet weer gaan roepen 'We gaan kijken naar de schilderijen van eh... je weet wel, die vriend van Sonneveld.' Ik ben van niemand meer iets, ik ben van mezelf, op eigen titel: de schilder Friso Wiegersma."
Friso Wiegersma - SCHILDER is dan ook de titel van de Oeuvre-catalogus die begin mei verschijnt bij uitgeverij TERRA. Daarin worden al zijn werken, circa honderd, afgebeeld. Art Unlimited brengt voor 2007 een kalender uit met twaalf van zijn werken en ook postkaarten.
zo 7 mei 2006: Schilder en liedjesschrijver Friso Wiegersma nam afscheid van zijn publiek. In Museum Van Der Togt in Amstelveen werd een tentoonstelling van zijn schilderwerk geopend. Het is zijn laatste openbare optreden geworden. Friso Wiegersma lijdt aan lymfeklierkanker en heeft naar alle waarschijnlijkheid nog maar een paar maanden te leven. De schilder/auteur kon de opening van zijn tentoonstelling alleen in rolstoel bijwonen. Zijn handen kan Friso Wiegersma nauwelijks bewegen.

De afgelopen 32 jaar deelt hij zijn leven met acteur Hans van der Woude.

Maandag 5 juni 2006 is Friso Wiegersma op 80-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Hij leed al enige tijd aan kanker en is woensdagochtend 'in stilte' onder vrienden gecremeerd.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.