kunstbus
Dit artikel is 17-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fritz Bleyl

Duits architect, geboren 8 oktober 1880 te Zwickau - overleden 19 augustus 1966 in Bad Iburg in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Vanaf 1905 tot 1907 zat hij bij de expressionistishe kunstenaarsbeweging Die Brücke. Na deze tijd werd hij leraar.

In 1905 richtten vier studenten van de Technische Hochschule te Dresden: Ernst Ludwig Kircher, Karl Schmidt-Rottluff, Erich Heckel en Fritz Bleyl, de "Künstlergemeinschaft Die Brücke" op, een kunstenaarsgroep die van 1905 tot en met 1913 zeer actief was. Later sloten ook Emil Nolde, Max Pechstein, Otto Müller, Axel Gallën-Kallela en Cuno Amiet zich bij dit viertal aan.

Biografie
Bleyl begon zijn architectuurstudie aan de technische universiteit te Dresden in 1901. Tijdens deze studie maakte hij kennis met Kirchner met wie hij in 1905 samen met Heckel en Schmidt-Rottluff de kunstenaarsvereniging Die Brücke oprichtte. Bleyl verliet deze groepering al na enkele jaren en heeft niet echt bijgedragen aan het expressionisme ervan.

Zijn grafische werk verbindt elementen van de Jugendstil met Japanse kleurenhoutsneden, en vertoont karikatuurachtige trekken, die getuigen van de invloed van Olaf Gulbransson. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.