kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fritz WotrubaGeboren: 23 april 1907 Wenen Oostenrijk
Gestorven: 28 augustus 1975 Wenen Oostenrijk

Oostenrijkse beeldhouwer, voor wie de mens het belangrijkste thema is.

Van 1921 tot 1924 genoot Wotruba een opleiding als graveur. Van 1926 tot 1929 studeert hij beeldhouwkunst aan de Kunstnijverheidsschool van Wenen, bij Anton Hanak en Eugen Steinhof.

Wotruba begon in steen te werken en in 1928 maakt hij zijn eerste kalkstenen Torso, van een man.Zittende mannenfiguur, ca. 1937

In 1930 reist Fritz Wotruba naar Duitsland waar hij Maillol en Lehmbruck leert kennen.

In 1931 heeft de kunstenaar een solotentoonstelling in het Museum Folkwang in Essen en in 1932 een in Galerie Würthle in Wenen. Tot 1938 exposeert hij zijn werk in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.

In de jaren dertig waren Wotruba's vrienden in Wenen onder meer de schrijver Robert Musil, de schilders Herbert Boeckl en Josef Dobrowsky en de componist Alban Berg.

In 1933 verhuizen Wotruba en zijn vrouw voor zeven maanden naar Zwitserland, om politieke en financiële redenen.

Hij neemt deel aan de Biënnale van Venetie in 1934 en 1948.

In 1938 emigreerde Wotruba naar Zwitserland waar hij zich vestigt in Zug. Vrienden maakten het mogelijk voor hem om door te werken en zijn beeldhouwwerk werd veelvuldig getoond door Zwitserse musea. Tijdens zijn ballingschap ontmoet hij Marino Marini, Germaine Richier en Uli en Dana Becher.Liggende Figuur

In 1945 keert hij terug naar Oostenrijk en krijgt, op aanbeveling van Boeckl, een leerstoel aan de kunstacademie van Wenen. Hier leidt Wotruba voor de rest van zijn leven een master-class in beeldhouwen.

Met de Große Stehende (Grote Staande Man) laat Wotruba in 1946 de anatomische gestalte los en gaan structurele en tektonische beschouwingen zijn werk beheersen. Hij richt zich op abstractie en vervaardigt eenvoudige blokvormige structuren met ruwe oppervlakken.

Terwijl Wotruba in 1947 in Rome en Parijs verblijft, leert hij onder meer Giacometti, Magnelli en Zadkine kennen en bovendien ontwikkelt zich een vriendschap met D.H. Kahnweiler. In de daaropvolgende jaren krijgt Wotruba internationale erkenning en heeft hij solotentoonstellingen in belangrijke musea en galeries door heel Europa en de Verenigde Staten en neemt hij regelmatig deel aan belangrijke groepstentoonstellingen.

In 1953/54 creëert Wotruba zijn eerste zuilfiguren.

In de zestiger jaren werkt Fritz Wotruba voor het theater, hij ontwerpt kostuums, maskers en decors voor het Burgtheater in Wenen, de Salzburg Felsenreitschule alsook de produktie van de Ring des Nibelungen van Wagner in Deutsche Oper in Berlijn.

Fritz Wotruba neemt deel aan de Documenta 2, 3 en 6 in Kassel van 1959-1977.Wotrubakirche

In 1967 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Haus der Kunst in München.

In 1971 krijgt de kunstenaar de opdracht om een plan te maken voor de Zur Heiligsten Dreifaltigkeitskirche in Wien-Mauer, waaraan hij tot aan zijn dood werkt. De Zur Heiligsten Dreifaltigkeitskirche, beter bekend als de Wotrubakirche is zeker zijn grootste werk. De voltooiïng van de bouw in 1976 heeft Fritz Wotruba niet meer meegemaakt.

Veel van Wotruba's beelhouwwerken staan in openbare parken in Wenen. Tegen de tijd dat Fritz Wotruba op 28 augustus 1975 onverwacht stierf, werd hij internationaal erkend als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Oostenrijkse beeldhouwerij in de 20ste eeuw.

websites: www.wotruba.at, www.fritz-wotruba.com,

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.